Masz problemy z ciśnieniem lub naczyniami krwionośnymi: Jeśli tak, to to naturalne lekarstwo jest właśnie dla Ciebie.
Sezam już od dawna jest znany ze swoich korzystnych właściwości.
Jego nasiona dodawane są do wielu ciast i potraw, można z nich również uzyskać olej lub pastę tahini. Jest wykorzystywany nie tylko do przygotowywania potraw, ale stosuje się go również w medycynie czy kosmetologii. Poniżej kilka informacji na temat korzystnych właściwości sezamu.
Sezam – skład i korzyści
Sezam jest znany jako bogate źródło witamin i minerałów, błonnika oraz kwasów organicznych. Zawiera on również fitynę, lecytynę i beta-sitosterol. 100 gram tych nasion pokrywa prawie w całości dzienna dawkę wapnia dla dorosłego człowieka.
Dzięki połączeniu sezamu z cynkiem i fosforem można otrzymać doskonałe lekarstwo na choroby stawów oraz osteoporozę.
Zawarty w sezamie beta-sitosterol korzystnie wpływa na metabolizm i pomaga w traceniu zbędnych kilogramów. Z kolei witamina PP korzystnie wpływa na układ trawienny człowieka. Sezam ułatwia również organizmowi pozbycie się toksyn z uwagi na delikatny efekt przeczyszczający.
Nasiona sezamu korzystnie wpływają na organizm kobiet, gdyż pomagają one w normalizacji hormonów, zmniejszają ryzyko mastopatii i wpływają korzystnie na przepływ krwi do narządów miednicy. Dodatkowo produkt ten poprawia libido dzięki zawartości fitoestrogenów, które są substytutem żeńskich hormonów płciowych.
Sposób na odmłodzenie
Składniki:
- 1 łyżka sezamu,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru.
Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i spożywaj jedną łyżeczkę dziennie. Możesz dodawać do potraw i deserów.
Przeciwskazania
Mimo, że sezam ma dużo korzystnych właściwości, to istnieją pewne grupy osób, które nie powinny go spożywać. Są to:
- alergicy,
- kobiety w ciąży w 3 trymestrze, gdyż może to wpłynąć na wywołanie przedwczesnego porodu,
- ludzie z żylakami,
- dzieci poniżej 5 roku życia.
Jeżeli nie zaliczasz się do żadnej z tych grup, to spokojnie możesz używać sezamu w swojej diecie jako składnik deserów, sałatek, koktajlów czy potraw mięsnych.