Cukinia, kurczak, pomidory, ser – Mamy super przepis na pyszny obiad.

Marzy Ci się smaczny i zdrowy obiad, który przygotujesz w kilka chwil?

A może chciałbyś zaskoczyć swoją rodzinę jakimś wyjątkowym daniem? Mamy na to sposób, z nami przygotujesz pyszny posiłek w oryginalnej i efektownej odsłonie! Zaczynamy!

Czego potrzebujesz?

  • cukinia – 1,5 kg,
  • przyprawy – łyżeczka soli, pieprz i mielona papryka oraz tymianek,
  • olej roślinny – ok. 45 ml (ok. 9 łyżeczek).

Farsz:

  • kurczak – 700 g,
  • cebula – 1 szt.,
  • pomidory – 2 szt.,
  • papryka – 2 lub 3 szt.,
  • czosnek – 4 ząbki,
  • olej roślinny – ok. 5 łyżeczek,
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek i czerwona papryka – ok 1 łyżeczka.

Składniki do sosu:

  • woda – ok. 100 ml,
  • koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka.

Potrzebne będą jeszcze:

  • pomidory – 3 szt.,
  • ser cheddar – ok. 80 g.

Cukinia faszerowana – krok po kroku

Myjemy cukinię i odcinamy jej końce. Warzywo obieramy ze skórki, ale niecałkowicie, tylko ściągamy, np. obieraczką, co drugi pasek. Gdy już to zrobimy,  przystępujemy do krojenia cukinii, na grube krążki (ok. 2 cm), które kładziemy na blasze. Nie zapomnijmy, aby wcześniej położyć na niej papier do pieczenia.

Pokrojoną cukinię smarujemy obficie przygotowaną wcześniej mieszanką ziół – zrobioną z połączenia oleju z przyprawami (sól, pieprz, tymianek, papryka). Pamiętajmy, by każdy kawałek warzywa był dobrze posmarowany. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 °C i pieczemy przez następne pół godziny.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Kroimy drobno kurczaka oraz warzywa: pomidory, cebulę, paprykę i czosnek. Następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju cebulę razem z papryką, później dodajemy kurczaka, cały czas mieszając, aby składniki się nie przypaliły. Dalej dokładamy pokrojone pomidory, przyprawiając wszystko solą i resztą przypraw.

Nadzienie należy dobrze wymieszać, a gdy już się podsmaży – zdejmujemy je z ognia. Farsz układamy równo na upieczonych krążkach cukinii, które uprzednio dociskamy pośrodku łyżką, aby stworzyć wgłębienie – wtedy nadzienie będzie lepiej się trzymać. Następnie, na górze kładziemy po plasterku pomidora.

Całość polewamy sosem (koncentrat pomidorowy i woda) oraz posypujemy startym cheddarem. Tak przygotowane danie wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200°C) na ok. 30 min. Po tym czasie możemy już zasiadać do stołu, życząc wszystkim: “smacznego”.

error: Treść zabezpieczona !!