Leczą płuca, oczyszczają krew i nie znajdziesz lepszego pomocnika w odchudzaniu: Te liście są błogosławieństwem dla twojego zdrowia.
Liście lubczyka posiadają niezwykle cenne właściwości mające wpływ na ludzkie zdrowie. Leczą one płuca, a nawet oczyszczają krew. To idealny dodatek, jeśli chodzi o proces odchudzania!
Lubczyk jest znany już od pokoleń. To zioło jest łatwe w uprawie, jeśli jest ono odpowiednio pielęgnowane. Zastosowanie tej przyprawy jest wręcz wszechstronne. Lubczyk jest popularny jako roślina o niepowtarzalnym aromacie oraz wielu smakach. Początkowo wydaje się ona słodka, a na końcu gorzka! Lubczyk można zastosować w kuchni na wiele ciekawych sposobów.
Lubczyk a zdrowie
Lubczyk nie tylko jest standardową przyprawą, ale również wpływa on na nasze zdrowie. Istotne jest, iż ta przyprawa działa w korzystny sposób na drogi moczowe. Warto ją stosować w przypadku bolesnych stanów zapalnych, gdyż działa moczopędnie. Ponadto, wspomaga również produkcję enzymów trawiennych. To z kolei ułatwia proces trawienia i jednocześnie przyspiesza metabolizm.
W celu zniwelowania wzdęć wystarczy spożyć lubczyk, dlatego że posiada on tak silny smak i aromat. W celu ochrony swojego organizmu przed ewentualnymi stanami zapalnymi wystarczy dodawać lubczyk do dań, aby nieco zminimalizować ryzyko pojawienia się choroby stawów. Dodatkowo pomaga on podczas przerostu prostaty. Aromat odpręża nawet najbardziej zestresowaną i napiętą psychikę.
Z lubczyku można przyrządzić różnego rodzaju aromatyczne odwary czy też dressingi. Ciekawostką jest, iż można dodać go nawet do kąpieli. Lubczyk poprawia też poprawić krążenie krwi i pomaga podczas reumatyzmu albo powikłaniach pęcherzyka żółciowego.
Wsparcie dla właściwej pracy płuc
Zgodnie z tradycyjną metodą, lubczyk można wykorzystać do redukcji śluzu w płucach. To pomoże w oddychaniu oraz wymianie tlenu w organizmie. Lubczyk posiada olejki eteryczne łagodzące podrażnienia płuc. Ponadto, polepsza on kondycję po 4 dniach regularnego stosowania.
Wsparcie zdrowych stawów
Lubczyk to naturalny środek, który wspiera zdrowe stawy i reumatyczne leczenie. Nie wywołuje on jakichkolwiek skutków ubocznych.
Łagodzenie alergii
Uspokajające działanie lubczyka naturalnie pozwoli na zniwelowanie objawów alergii. Kwercetyna, czyli związek w lubczyku, zatrzymuje uwalnianie histaminy i minimalizuje podrażnienia, które mogą zostać wywołane nadwrażliwością na pewne składniki natury.
Lubczyk w naszych domach
Lubczyk wykorzystuje się w kuchni niemal od pokoleń np. do sosów, zup albo mięsa. Niezależnie czy liście są suszone czy też świeże to często były przechowywane w szafkach przez nasze babcie. Dzięki temu odstraszały one różnego rodzaju szkodniki.
Jak wykorzystać lubczyk?
Korzenie lubczyka można dowolnie zastosować – można je mielić, suszyć, a potem stosować w formie przyprawy do posiłków. Natomiast liście oraz łodygi lubczyku można dodać do sałatek, bulionu albo sosu. Młode liście świetnie nadają aromatyczny zapach selera w potrawach. W tym celu można wysuszyć liście, a następnie zrobić domowe przyprawy albo substytuty roślinności.
Liście lubczyku można zbierać niemal przez cały sezon. Jego korzenie najlepiej zebrać po trzecim roku i po lecie. Później wystarczy go tylko wysuszyć i zmielić na przyprawę.
Lubczyk i jego uprawa
Wystarczą już 1-2 szybko rosnące rośliny. Najlepiej w marcu, jednakże jeszcze w kwietniu można zasiać lubczyk w ogrodzie. Każde centrum ogrodnicze, a nawet supermarket oferują nasiona do siewu. Kolejna opcja to rozmnażanie się z sadzonek. W tym celu wystarczy wepchnąć sadzonki do gleby, aby zakorzeniły się.
Sadzonki można również kupić, a następnie posiać w swoim ogródku. Lubczyk to wytrzymała roślina, dzięki czemu nie ma z nim żadnych problemów podczas zimy w ogrodzie. Wystarczy półcień oraz odpowiednia wilgoć. To bardzo ważne przede wszystkim w upalne dni!
Herbata z lubczyka
Herbata z lubczyka jest lecznicza, więc warto przyrządzić ją i wypić. W tym celu trzeba 1 łyżeczkę posiekanych liści gotować w 250 ml wody przez około 10 minut. Taka herbatka świetnie wpływa na drogi moczowe i odtruwa po nadmiernym spożyciu alkoholu bądź nikotyny.
Przyprawa do zup
Składniki:
- 400 ml wody,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 2 łyżki oleju słonecznikowego,
- 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
Lubczyk spryskać i zmielić w maszynce do mięsa. Przełożyć go do garnka i dodać wodę. Całość gotować kwadrans. Po odcedzeniu należy je wycisnąć. Dodać pozostałe składniki i smażyć aż do przepołowienia. Przelać do szklanki i odwrócić do góry nogami. Taki koncentrat świetnie nadaje się do zup i sosów.