Jedz trzy jajka dziennie przez minimum tydzień i sprawdź jakie zmiany zauważysz.

Korzyści z jedzenia jajek –  efekty widoczne już po siedmiu dniach!

Jajka to istotne w codziennej diecie źródło witamin i minerałów dlatego nie powinno się rezygnować z ich jedzenia. Niestety coraz więcej osób w dzisiejszych czasach wyklucza ze swojej diety produkty odzwierzęce w tym także jaja, nie zdając sobie sprawy jak ważną funkcję pełnią w zdrowym odżywianiu.

Jajka są niezwykle cennym źródłem białka, a witaminy w nich zawarte wykazują działanie prozdrowotne, chroniąc organizm przed wieloma chorobami. Wystarczą 3 jajka dziennie, aby zauważyć efekty. Poniżej przedstawiamy korzyści, jakie wynikają z włączenia jaj do codziennej diety.

Jajka a cholesterol

Nie ma powodu, aby jedząc 3 jajka dziennie martwić się o to, że cholesterol gwałtownie wzrośnie. Wręcz przeciwnie, wielu specjalistów uważa, że jajka powodują wzrost dobrego cholesterolu HDL przy nieznacznej zmianie złego cholesterolu.

Jajka na mocne kości

Dzięki zawartym w jajkach wapnie mają one korzystny wpływ na cały nasz organizm, a w szczególności na mocne kości i zęby. Powszechnie wiadomo, że odpowiednia zawartość wapnia jest gwarancją zdrowych kości. Natomiast witamina D, którą również znajdziemy w jajach, normuje wchłanianie fosforu i wapnia.

Ponadto jajka regulują pracę mięśni, a dzięki dużej zawartości białka mogą być spożywane jako alternatywa mięsa na diecie wegetariańskiej.  Są także nieocenionym źródłem wielu witamin tj. magnez, żelazo, selen, fosfor i witaminy E, B6 i A, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.

Jaja na śniadanie i odchudzanie

Jajka pomimo bardzo niewielu kalorii są niezwykle pożywne. Jedzenie ich na śniadanie pod różnymi postaciami pozwoli zachować sytość na długie godziny, co w efekcie powstrzyma nas od podjadania w ciągu dnia. Dzięki temu oraz zawartych w jajkach wartościowy minerałów i składników odżywczych są idealnym produktem na diecie dla osób starających się zrzucić zbędne kilogramy.

Jaja na sokoli wzrok

Jaja są znakomitym źródłem witamin niezbędnych do otrzymania wzroku w dobrej kondycji na długie lata. Przykładowo luteina chroni oczy przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych, a witamina A skutecznie wpływa na pracę siatkówki.

Jajka i skuteczny wpływ ich białka

Jajka są niezwykle ważnym źródłem białka (1 jajo zawiera ok. 6 gram białka), dlatego mogą zastąpić mięso w codziennej diecie. Białko przyczynia się do budowy mięśni, utrzymania zdrowych i mocnych kości, a także do skutecznej utraty masy ciała.

Regularne spożywanie jaj może prowadzić do znacznej redukcji zagrożenia wystąpienia chorób serca.


error: Treść zabezpieczona !!