Roślina, która leczy płuca, nerki i oczyszcza krew: Poradnik jak ją uprawiać w ogórku i w doniczce.
1 682
Korzenie liguryjskie mogą być suszone, mielone i używane jako przyprawa do potraw.
Możesz dodawać liście i łodygi do bulionów, sałatek i sosów.
Młode liście nadają potrawom aromatyczny smak selera.
Liście można suszyć i używać ich do robienia różnych domowych przypraw, doprawianych soli czy domowych zamienników warzyw.
Możesz zbierać liście przez cały sezon. Korzeń liguryjski jest zbierany dopiero w trzecim roku po lecie.
Osusz korzeń i zmiel go na przyprawę.
Jak uprawiać?
Jedno gospodarstwo w ogóle nie potrzebuje jej dużo, wystarczy 1-2 rośliny, które bardzo szybko rosną. W marcu, najpóźniej w kwietniu , to idealny czas na zasianie Ligurii w swoim ogrodzie. Nasiona do siewu bezpośredniego można znaleźć w każdym sklepie ogrodniczym lub supermarkecie.
Drugą opcją jest rozmnażanie z sadzonek (po prostu wbijasz sadzonki w glebę i pozwalasz im się zakorzenić). Alternatywnie można kupić przeszczepy i posadzić je w ogrodzie – to też jest najłatwiejsza opcja. Lubczyk jest bardzo odporny i dlatego nie ma problemu z zimowaniem w ogrodzie. Lubi stanowiska w półcieniu i wystarczającej wilgotności – nie zapomnij o tym, zwłaszcza w gorące letnie dni.