Herbata cebulowa – lek na kaszel z własnej kuchni. Przepis.
Bardzo często, by poradzić sobie z jakimś problemem zdrowotnym, wystarczy skorzystać z tego, co jest w kuchni.
Gdy problemem jest kaszel, znajdzie się w niej produkty, które pozwolą się z nim uporać. To cebula i listki laurowe.
Z rzeczy, które są w kuchni niezbędne, zrobić trzeba miksturę. Jest skuteczna. Zarówno cebula, jak i listki laurowe, mają ważne przy kaszlu działanie, czyli ułatwiają odkrztuszanie. Pozwoli to pozbyć się zalegającego śluzu.
Herbata cebulowa stosowana jest przy kaszlu, ale też przy bólu gardła i wspomagająco przy zapaleniu oskrzeli.
Jak przygotować herbatę cebulową?
Robi się ją łatwo. Oto lista składników:
- 3 szklanki wody,
- 1 lub 2 liście laurowe,
- duża cebula,
- 2 łyżki miodu.
Garnek z wodą trzeba postawić na kuchence i przykryć.
Pokrojoną w ćwiartki cebulę wrzuca się do wody. Nie obiera się jej.
Następnie wrzuca się listki laurowe. Gotują się wraz z cebulą. Po 10 minutach mikstura jest gotowa.
Trzeba przecedzić ją przez sitko. Do naparu dodaje się miód, dzięki temu herbata cebulowa jest smaczna.
Zdrową miksturę na kaszel najlepiej pić 2 razy dziennie: po przebudzeniu i przed zaśnięciem. Można ją stosować nie tylko przy przeziębieniach. Poprawia koncentrację i pamięć. Obniża ciśnienie krwi. Stosuje się ją w leczeniu anemii oraz w profilaktyce tej choroby.