To wspaniały powód, dla którego nadal powinnaś je zbierać. Wielu z nas znało te małe owoce jako dzieci.
Moje pierwsze wspomnienie ze spotkania z malwą sięga czasów dzieciństwa – klęczeliśmy szukając w trawie, małych, okrągłych owoców malwy.
Pokochaliśmy je, choć ich smak to nic specjalnego, ale na zawsze będę kojarzyć się z magicznymi czasami dzieciństwa. Niewiele osób wie, że ta roślina może być dla Ciebie niezwykle przydatna nawet w wieku dorosłym, nawet przez całe życie. Jest bardzo uzdrawiający i pomoże w wielu problemach.
Istnieje kilka rodzajów malwy i ważne jest, aby wiedzieć, że wszystkie rodzaje są lecznicze i mają podobne właściwości. Zawierają głównie dobroczynny śluz, który tworzy ochronny film na błonie śluzowej i zapobiega nieprzyjemnym podrażnieniom podczas kaszlu. Liście, owoce, łodygi i kwiaty można jeść na surowo, gotowane na parze, gotowane, smażone lub pieczone.
Malwa – wpływ na zdrowie
- Silne wsparcie obronne, zapobieganie wystąpieniu grypy lub przeziębienia oraz chorób cywilizacyjnych
- Działanie antyseptyczne i detoksykujące
- Wspomaga i oczyszcza trawienie, żołądek i jelita, usuwa biegunki i wzdęcia
- Oczyszcza drogi moczowe i nerki
- Może zatrzymać biegunkę,
- Oczyszcza wątrobę, przyspiesza jej regenerację i usuwa z organizmu niebezpieczne substancje
- Usuwa stany zapalne w jamie ustnej i górnych drogach oddechowych, kaszel, rozpuszcza śluz
- Zewnętrznie leczy i dezynfekuje rany , wspomaga lepsze gojenie, usuwa uczucie swędzenia i obrzęku, leczy i łagodzi oparzenia
- Przyczynia się do ochrony przed szkodliwym działaniem innych substancji
- Może być również stosowany do płukania jamy ustnej i krtani przy infekcjach bakteryjnych i wirusowych
- Zawarty w roślinie szlam łagodzi również podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego wywołane szkodliwymi substancjami lub lekami.
Użycie malwy jest nieocenione
Z malwy można zrobić herbatę leczniczą do picia w przypadku problemów zdrowotnych, herbatę jako wywar do użytku zewnętrznego, można też użyć kwiatów malwy w sałatce warzywnej lub jako ozdobę gotowego jedzenia.
Przepis na herbatę malwową – zastosowanie wewnętrzne
Potrzebujesz: 1 łyżeczka suszonej malwy, 250 ml wody, sitko do herbaty. Herbatę przełożyć do sitka i zalać wrzątkiem, zaparzać przez 12-14 minut, a następnie wypić ciepłą herbatę. W ostrych przypadkach pij tę herbatę 1-3 razy dziennie.
Zewnętrzne zastosowanie malwy
To użycie jest bardzo proste. Pokrój lub pokrój rozdartą roślinę ślazu (liście) i nałóż sok, malwę, na ranę lub miejsce dotknięte chorobą skóry. Sok z liścia to w rzeczywistości gojący się śluz, który dezynfekuje ranę i przyspiesza jej gojenie.
Przepis na wywar z malwy – zastosowanie zewnętrzne
Potrzebujesz: 2 łyżki malwy, 3 szklanki wody, sitko do herbaty. Suszoną malwę włóż do sitka do herbaty i zalej wrzątkiem. Pozostaw do zaparzenia na 15-20 minut. Następnie usuń herbatę lub odcedź ją, jeśli nie masz sitka do herbaty i nałóż ciepłą herbatę na czystą szmatkę lub wacik.