Właściwości łupin orzechów włoskich, o których każdy powinien wiedzieć

Każdy wie, że orzechy są zdrowe. Są one nośnikiem wielu składników odżywczych, witamin i dodają energii.

Ale co wiemy o łupinach orzechów? Starsi ludzie od dawna znają ich właściwości, więc nikogo nie powinno dziwić, że ich nie wyrzucali a starannie przechowywali. Właściwości te na pewno ucieszą osoby, które nie lubią marnować zakupionych smakołyków.

Zaczarowane łódeczki

Łupiny orzecha włoskiego to materiał biologiczny neutralny chemicznie. Nie ma on toksycznego wpływu na ludzki organizm i ogólnie na środowisko. Już w czasach starożytnych były znane ich lecznicze właściwości.

Herbata orzechowa – pomoc w wielu dolegliwościach

  • ma dobroczynny wpływ na skórę i włosy (zapobiega ich wypadaniu);
  • hamuje pierwsze objawy grypy;
  • działa przeciwzapalnie;
  • leczy też kaszel długotrwały;
  • reguluje poziom cukru we krwi;
  • mocny wywar z łupin orzechów wspomaga leczenie wrzodów;
  • hamuje apetyt na nikotynę.

Herbata orzechowa – przepisy

Składniki:

  • łupiny z 12 orzechów włoskich
  • miód
  • 0,5 l wody

Przygotowanie – pierwszy sposób

Umyć łupiny orzechów, zalać zimną wodą i odstawić na 12 godzin. Przed spożyciem gotować przez 5 minut i dosłodzić miodem.

Przygotowanie – drugi sposób

Przepis dla niecierpliwych. Umyte łupiny gotować przez pół godziny, następnie parzyć przez kwadrans. Ciepły wywar posłodzić miodem, wypić i pożegnać nieprzyjemne dolegliwości.

Wsparcie przy cukrzycy

W przeszłości herbata z łupin orzecha włoskiego często stosowana była do leczenia cukrzycy. Zalecano pić ją raz na 6 tygodni przez jeden dzień – 3-4 filiżanki. Herbata ta zachwycała nie tylko działaniem, ale też przepysznym smakiem.

Wolność od przeziębienia i kaszlu już po dwóch godzinach!

Łupiny orzecha włoskiego warto mieć pod ręką przede wszystkim jesienią i zimą. Mogą pomóc szybko pozbyć się objawów grypy, przedłużającego się przeziębienia czy kaszlu. Wystarczy skorzystać z wcześniej podanych przepisów. Łupiny z 12 orzechów, pół litra wody i miód. Łupiny zalewamy wodą i odstawiamy na 12 godzin.

Jeśli potrzebujemy wsparcia na już można skorzystać z błyskawicznych sposobów. Gotować łupiny przez 5 minut, odcedzić, dodać miód i pić jak klasyczną herbatę lub gotować łupiny orzechów przez 30 minut bez parzenia i wypić pod odczekaniu 15 minut. Drugi sposób jest szczególnie dobry na kaszel.

Eliksir oczyszczający naczynia krwionośne

Poza herbatą z łupin orzecha włoskiego można wykonać eliksir, który oczyści naczynia krwionośne, pozbędzie się zakrzepicy i złogów soli.

Przepis: posiekać umyte skorupki z 14 orzechów, namoczyć je w 450 ml wódki na 2,5 miesiąca. Przyjmować jedną łyżeczkę tej mieszanki codziennie przed śniadaniem.

Domowy balsam na żylaki

Zielone łupiny orzechów włoskich są zbawienne przy żylakach. Łupiny należy pokroić, zalać octem jabłkowym i odstawić na 3 tygodnie. Później nakładać bezpośrednio na żylaki lub przez watę lub gazę.

Syrop niwelujący zmęczenie i wspierający odporność

Wystarczy pokroić 2 garście zielonych łupin orzechów włoskich, zalać litrem wody i gotować przez 10 minut. Następnie dodać kilka goździków. Do ostudzonej mieszaniny dodać 1-2 kg miodu i wymieszać. Stosować jedną łyżkę stołową trzy razy dziennie po posiłku. Syrop trzeba przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym i ciemnym miejscu. Ten syrop pomoże walczyć ze zmęczeniem, zaburzeniami żołądka i wspomoże odporność.

Wzmocnienie włosów i zapobieganie ich siwieniu

Wywar z łupin służy do płukania włosów. Przywróci on włosom siłę i stopniowo nada kolor siwym. Z łupin można również przygotować maskę. Na przykład zielone skórki zalać ciepłą wodą i dodać oliwy. Zaleca się trzymać ją na włosach przez 20 minut.

Białe zęby

Sztuczka znana przez naszych przodków. Współcześnie możemy dodać zmielone łupiny do pasty dzięki czemu usuniemy nalot z zębów. Pamiętajmy jednak o delikatnym szczotkowaniu.

Gładka skóra

Z pokruszonych łupin można zrobić naturalny peeling do twarzy i ciała. Wystarczy je dodać do ulubionego mydła lub żelu do mycia. Trzeba tylko uważać by łupiny nie dostały się do oczu.

Jak widać łupiny to nie tylko ochrona dla smacznych orzechów włoskich, ale też szereg przydatnych zastosowań w życiu codziennym ludzi. Pomagają nam one zadbać o zdrowie oraz piękne włosy i skórę. Warto więc zachować je po zjedzeniu orzechów i przetworzyć na wspomagające produkty we własnym zaciszu domowym.

error: Treść zabezpieczona !!