Znajdują się w każdej kuchni: Bakterie rosną tam szybciej niż w laboratorium.
Nie każdy o tym wie, ale bakterie w każdej kuchni rosną szybciej niż niejednym laboratorium. W ostatnim czasie badania naukowe ujawniły dość szokującą prawdę według, której w naszej domowej kuchni bakterie mogą rozwijać się znacznie szybciej niż w warunkach laboratoryjnych.
Naukowcy wówczas zbadali podatność gąbek kuchennych na skażenie różnymi drobnoustrojami. To co odkryli może zadziwić niejedną osobę. Niestety badacze potwierdzili, że nasza zwykła i potencjalnie banalna gąbka kuchenna może być lepszym środowiskiem dla rozwoju bakterii niż profesjonalna akcesoria laboratoryjne.
Większość osób zastanawia się, jak to możliwe, że gąbka kuchenna może stanowić warunki korzystne do rozwoju bakterii. Dzieje się tak, przede wszystkim przez jej strukturę, która nieco przypomina strukturę gleby bądź ludzkich jelit. Są to przestrzenie, w których szczep bakterii mogą swobodnie się rozmnażać,