Prosta i pyszna zapiekanka z mięsem mielonym.Teraz robią ją tylko w ten sposób. Łatwa w przygotowaniu
Prosta zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym.
Nikt nie oprze się przepysznej, aromatycznej i sycącej zapiekance z mięsem mielonym. Jest łatwa w przygotowaniu i wygląda bardzo apetycznie. Jeżeli jeszcze nie wiesz co przygotować na obiad to spróbuj tej zapiekanki.
Składniki
- ziemniaki (2 kg)
- mięso mielone wołowe (800 g)
- cebula (1 sztuka)
- kwaśna śmietana (3 łyżki)
- masło (50 g)
- koncentrat pomidorowy (70 g)
- sól i pieprz
- ulubione przyprawy
- olej roślinny do smażenia
- tarty ser (opcjonalnie)
Przygotowanie
Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. W zależności od gustu można je wcześniej obrać lub zostawić w mundurkach. Rozgrzej patelnię i podsmaż na niej mięso mielone oraz cebulę. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz oraz inne ulubione przyprawy. Jeżeli mięso będzie zbyt suche można dolać odrobinę wody.
Z ugotowanych ziemniaków zrób puree ziemniaczane dodając do nich masło. Weź formę na ciasta z odłączanym dnem. Przykryj ją papierem do pieczenia i posmaruj olejem. Na samo dno ułóż ziemniaki i równo je rozprowadź na powierzchni.
Kolejną warstwą zapiekanki będzie mięso mielone. Za pomocą szpatułki lub dużej drewnianej łyżki wypoziomuj górę. Górę przebij nożem w kilku miejscach i posmaruj śmietaną. Do śmietany możesz też dodać tarty ser.