Prosta i pyszna zapiekanka z mięsem mielonym.Teraz robią ją tylko w ten sposób. Łatwa w przygotowaniu

Prosta zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym.

Nikt nie oprze się przepysznej, aromatycznej i sycącej zapiekance z mięsem mielonym. Jest łatwa w przygotowaniu i wygląda bardzo apetycznie. Jeżeli jeszcze nie wiesz co przygotować na obiad to spróbuj tej zapiekanki.

Składniki

  •  ziemniaki (2 kg)
  •  mięso mielone wołowe (800 g)
  •  cebula (1 sztuka)
  •  kwaśna śmietana (3 łyżki)
  •  masło (50 g)
  •  koncentrat pomidorowy (70 g)
  •  sól i pieprz
  •  ulubione przyprawy
  •  olej roślinny do smażenia
  •  tarty ser (opcjonalnie)

Przygotowanie

Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. W zależności od gustu można je wcześniej obrać lub zostawić w mundurkach. Rozgrzej patelnię i podsmaż na niej mięso mielone oraz cebulę. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz oraz inne ulubione przyprawy. Jeżeli mięso będzie zbyt suche można dolać odrobinę wody.

Z ugotowanych ziemniaków zrób puree ziemniaczane dodając do nich masło. Weź formę na ciasta z odłączanym dnem. Przykryj ją papierem do pieczenia i posmaruj olejem. Na samo dno ułóż ziemniaki i równo je rozprowadź na powierzchni.

Kolejną warstwą zapiekanki będzie mięso mielone. Za pomocą szpatułki lub dużej drewnianej łyżki wypoziomuj górę. Górę przebij nożem w kilku miejscach i posmaruj śmietaną. Do śmietany możesz też dodać tarty ser.

Wstaw formę do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 40 minut. Zapiekanka powinna być gotowa, kiedy uzyska kolor złoty. Życzymy smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!