Cebulę pokroić i zeszklić na oleju słonecznikowym. Dodać pokrojone grzyby i smażyć przez kilka minut. Dodać masło, brokuły, sól, czarny pieprz, kolendrę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać sos sojowy, przykryć i gotować przez 5 minut. W razie potrzeby dodać trochę wody. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i ugotować.
Doprawić solą, papryką, ziołami włoskimi i bułką tartą. Dodać starty ser i dobrze wymieszać. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem roślinnym. Ułożyć warstwę ziemniaków na dnie, a następnie warstwę brokułów i grzybów. Powtórzyć warstwy, aż skończą się składniki.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 30 minut. Wymieszać śmietanę z drobno posiekanym koperkiem i czosnkiem. Doprawić do smaku. Zapiekankę podawać na ciepło, polaną sosem śmietanowym.