Każdy marzy o tym, by zjeść pyszne i szybkie dania, dlatego też ziemniaki-po-egipsku są świetnym wyborem. Przepis.

Nie jesteś miłośnikiem ziemniaków lub znudziło Ci się podawanie ich w tradycyjnej formie ?

Ziemniaki po egipsku Cię zaskoczą. Smaczne i sycące niejednokrotnie znajdą się na twoim stole. Świetnie sprawdzą się jako danie samo w sobie jak również dodatek przy grillu. Idealnie dopełni je wiosenna sałatka. 

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 mały przecier pomidorowy lub 200 ml soku pomidorowego
  • 2 łyżeczki oleju
  • 2 duże cebule pokrojone w talarki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego albo śmietany
  • ser do posypania
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Blachę do pieczenia dokładnie naoliwiamy łyżeczką oleju. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Na blachę wykładamy pierwszą warstwę pokrojonych ziemniaków i je solimy. Na ziemniaki kładziemy mięso mielone, a następnie pokrojoną cebulę. Doprawiamy do smaku. Przykrywamy całość warstwą ziemniaków.

Zmieszaj śmietanę z sokiem pomidorowym i polej równomiernie po ziemniakach. Tak przygotowane danie przykryj folią spożywczą i włóż do piekarnika nagrzanego do 200° C. Po upływie pół godziny z dania zdejmij folię i włóż do piekarnika jeszcze na 10 minut. Dwie minuty przed końcem pieczenia równomiernie posyp ziemniaki startym serem.

Po rozpuszczeniu się sera danie jest gotowe do spożycia. Smacznego.

error: Treść zabezpieczona !!