Obrała ziemniaki, dodała masło, posypała serem, zapiekła: Tak dobrej zapiekanki ziemniaczanej jeszcze nie jadłaś.
W moim domu danie to jest kochane i doceniane przez wszystkich domowników bez wyjątku! Cały proces przygotowania jest genialne jest prosty … Idealne na rodzinny obiad, kiedy jest chłodno i wietrznie za oknem. A na świątecznym stole doskonale zastąpi zwykłe tłuczone ziemniaki.
Obierz i umyj ziemniaki. Pokrój je w talarki o grubości nie większej niż 3 mm, ponieważ plastry powinny dosłownie roztapiać się w ustach po upieczeniu.
Nasmaruj masłem naczynie do pieczenia, równomiernie rozłóż posiekany czosnek na jego dnie.
Kółka ziemniaczane ułóż warstwami w naczyniu, tak aby plastry nieco zachodziły na siebie, imitując jakby łuski ryb. Pierwszą warstwę lekko posól i pieprz i dodaj szczyptę gałki muszkatołowej. Wlej na nią trochę śmietany.
Następnie układaj pozostałe ziemniaki warstwami, aż wykorzystasz wszystkie warzywa. Nie zapominaj posolić delikatnie i popieprzyć każdej warstwy. Ostatnią warstwę polej pozostałą śmietana. Posyp tartym serem. Umieść pozostałe masło w kawałkach na górze dania.