Obrała ziemniaki, dodała masło, posypała serem, zapiekła: Tak dobrej zapiekanki ziemniaczanej jeszcze nie jadłaś.

Ziemniaki Dauphinois…prawdziwie poetycka nazwa tego wykwintnego dania pochodzi z historycznego regionu Francji. Dauphine, należał do królewskich spadkobierców.

W moim domu danie to jest kochane i doceniane przez wszystkich domowników bez wyjątku! Cały proces przygotowania jest genialne jest prosty … Idealne na rodzinny obiad, kiedy jest chłodno i wietrznie za oknem. A na świątecznym stole doskonale zastąpi zwykłe tłuczone ziemniaki.

SKŁADNIKI

  • 5 łyżek masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kg ziemniaków
  • 500 ml śmietany 12%
  • sól, czarny pieprz
  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
  • 50 g tartego sera

PRZYGOTOWANIE

Obierz i umyj ziemniaki. Pokrój je w talarki o grubości nie większej niż 3 mm, ponieważ plastry powinny dosłownie roztapiać się w ustach po upieczeniu.

Nasmaruj masłem naczynie do pieczenia, równomiernie rozłóż posiekany czosnek na jego dnie.

Kółka ziemniaczane ułóż warstwami w naczyniu, tak aby plastry nieco zachodziły na siebie, imitując jakby łuski ryb. Pierwszą warstwę lekko posól i pieprz i dodaj szczyptę gałki muszkatołowej. Wlej na nią trochę śmietany.

Następnie układaj pozostałe ziemniaki warstwami, aż wykorzystasz wszystkie warzywa. Nie zapominaj posolić delikatnie i popieprzyć każdej warstwy. Ostatnią warstwę polej pozostałą śmietana. Posyp tartym serem. Umieść pozostałe masło w kawałkach na górze dania.

Przykryj formę folią i piecz w piekarniku przez 30–40 minut w 180 ° C. Zdejmij folię i pozostaw na kolejne 15-20 minut. Gotowe, podawaj do stołu!


error: Treść zabezpieczona !!