Zagniatanie ciasta bez brudzenia rąk. Moja babcia zawsze tak robiła. Jestem ciekawa czy robisz tak samo.
Podstawą do tego, by te rzeczy się udały jest odpowiedni przepis i przygotowanie ciasta drożdżowego. Dopiero zrobiłaś sobie manicure, albo może szybko męczą Ci się ręce podczas zagniatania ciasta?
Mamy dla Ciebie odpowiedź! Przedstawiamy przepis na pyszne ciasto drożdżowe wraz z oryginalnym sposobem jego zagniatania, który sprawi, że nawet nie ubrudzisz sobie rąk.
Podgrzej mleko i wodę do temperatury ok. 40 stopni, a następnie wymieszaj je razem. Dodaj jajko i wymieszaj dokładnie za pomocą widelca lub trzepaczki.
Do osobnej miski wsyp cukier, sól, mąkę i drożdże i wymieszaj je razem. Jeżeli robisz ciasto na słodko, możesz dodać wanilię.
Zagniecione ciasto odstaw do wyrośnięcia. Możesz zostawić je podczas tego procesu w torbie, ale otwórz ją, aby nie pękła podczas rośnięcia ciasta.
Przepis jest uniwersalny i możesz z niego skorzystać przy wypiekach zarówno słodkich jak i słonych. Jak tylko wypróbujecie tego przepisu i sposobu zagniatania ciasta, już nigdy nie ubrudzicie sobie rąk podczas wyrabiania ciasta drożdżowego.