Zagniatanie ciasta bez brudzenia rąk. Moja babcia zawsze tak robiła. Jestem ciekawa czy robisz tak samo.

Masz ochotę na domowe bułeczki, drożdżówki lub pizzę?

Podstawą do tego, by te rzeczy się udały jest odpowiedni przepis i przygotowanie ciasta drożdżowego. Dopiero zrobiłaś sobie manicure, albo może szybko męczą Ci się ręce podczas zagniatania ciasta?

Mamy dla Ciebie odpowiedź! Przedstawiamy przepis na pyszne ciasto drożdżowe wraz z oryginalnym sposobem jego zagniatania, który sprawi, że nawet nie ubrudzisz sobie rąk.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 7 g suchych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 550 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 ml ciepłego mleka
  • dodatkowo: mocna plastikowa torba zamykana strunowo

Sposób przygotowania:

Podgrzej mleko i wodę do temperatury ok. 40 stopni, a następnie wymieszaj je razem. Dodaj jajko i wymieszaj dokładnie za pomocą widelca lub trzepaczki.

Do osobnej miski wsyp cukier, sól, mąkę i drożdże i wymieszaj je razem. Jeżeli robisz ciasto na słodko, możesz dodać wanilię.

Do plastikowej torby wlej mleko z wodą i jajkiem oraz suche produkty i dokładnie spuść całe powietrze z torby, a następnie ją zamknij.

Zagniataj ciasto poprzez obracanie torby w kółko, do uzyskania jednolitej masy. Powinno to zająć około 10 minut.

Zagniecione ciasto odstaw do wyrośnięcia. Możesz zostawić je podczas tego procesu w torbie, ale otwórz ją, aby nie pękła podczas rośnięcia ciasta.

Od tego momentu postępuj według wybranego przez siebie przepisu, w zależności od tego, do czego potrzebne jest Ci ciasto.

Przepis jest uniwersalny i możesz z niego skorzystać przy wypiekach zarówno słodkich jak i słonych. Jak tylko wypróbujecie tego przepisu i sposobu zagniatania ciasta, już nigdy nie ubrudzicie sobie rąk podczas wyrabiania ciasta drożdżowego.

Sposób z plastikową torbą jest oryginalny i mało znany, więc podziel się nim z przyjaciółką lub mamą, tak aby one też nie musiały się już więcej męczyć!


error: Treść zabezpieczona !!