Jak przygotować wywar z rodzynek – odtruwa wątrobę i oczyszcza jelita z toksyn
311
Dużo zależy od rodzaju rodzynek. Powinny być średnio miękkie i ciemnej barwy. Wywar jest gotowy dopiero po odpowiedniej obróbce termicznej. Najpierw wsyp rodzynki do miski.
Nalej tam wody, zamieszaj, owoce wyjmij, wodę wylej. Do garnka wlej czystej przefiltrowanej wody i zagotuj.
Dodaj umyte rodzynki i gotuj wszystko na małym ogniu przez 20 minut. Pozostaw owoce w tej wodzie na około 12 godzin.
Przelej wywar przez sitko do drugiego naczynia. Rodzynki możesz wykorzystać do deseru lub ciasta. Wywar-z-rodzynek natomiast wypij pół godziny przed planowanym posiłkiem.
Najlepiej miksturę przygotowywać wieczorem i pić z samego rana przed śniadaniem lub obiadem. Posiłek stanie się lekko strawny, bez uczucia ciężkości w żołądku.
Jakie są proporcje do przygotowania wywaru-z-rodzynek?