Ten przepyszny krem ma uniwersalne zastosowanie w różnych deserach. Oto łatwy przepis na wyborny krem bananowy.
Obierz banany i pokrój je na grube plastry, umieszczając je w misce.
W rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj pokrojone banany i wymieszaj.
Dodaj sok cytrynowy, mieszając od czasu do czasu, i gotuj przez 2 minuty. Na małym ogniu dalej dusimy banany, a następnie ubijamy je mikserem ręcznym. Dodaj do nich trochę mleka, mieszając trzepaczką.
Wsyp skrobię, dodaj żółtka i wymieszaj. Następnie wlej resztę mleka, mieszając. Dodaj esencję waniliową i gotuj na kuchence, mieszając, aż masa zgęstnieje.
Przełóż krem do miski, przykryj i odstaw do wystygnięcia na co najmniej 2 godziny.
W osobnej misce ubij schłodzoną śmietankę kremówkę przez 3 minuty.
Stopniowo dodawaj krem bananowy do ubitej śmietany, ubijając całość.