Smakują wyśmienicie – Każdego lata zamarynuj w musztardzie dużą partię ogórków.
73
Sezon ogórkowy właśnie się zaczyna. Są pyszne i wszyscy je uwielbiają. Ogórki kiszone z musztardą to wyjątkowa wersja, którą chciałabym polecić.
Do ich przygotowania potrzebne będą:
około 4 kg ogórków (najlepiej dokładnie takiej samej wielkości)
cukier (200 g),
ocet (200 ml),
olej roślinny (200ml).
około 2 łyżki soli
2 łyżki stołowe musztardy w proszku
2 główki czosnku
Pęczek koperku
1 łyżeczka całego czarnego pieprzu
Umyj dobrze ogórki, a następnie pozostaw je w zimnej wodzie na dwie godziny. Jeśli ogórki są zbyt długie, można je przekroić wzdłuż na pół. W misce połącz cukier, musztardę, ocet i olej roślinny. Do dressingu dodać posiekany czosnek.
Drobno posiekany koperek należy dodać do dressingu. Wymieszać dressing z pokrojonymi ogórkami. Odstawić na 3 godziny, mieszając raz na pół godziny. Jest to czas na przygotowanie słoików, w których będziemy przechowywać nasze ogórki.
Wielkość słoików będzie zależała od Waszych preferencji (my polecamy litrowe lub półlitrowe). Umieść ogórki w pojemnikach. Gdy zalewa sięgnie brzegów słoików, zakręcamy pokrywki.
Zagotować słoiki w wodzie i pozostawić na 15 minut. Zawiń słoiki w ręcznik, aż ostygną. Przechowuj je w ciemnym i suchym miejscu, aż będziesz gotowy do degustacji.