Delikatna szarlotka na mleku – wręcz doskonała. Mój najlepszy przepis na szarlotkę. Obłędny smak
Korzystając z dobrodziejstw oferowany przez porę roku, jaką jest jesień, przedstawiamy przepis na pełną aromatu szarlotkę ze świeżych jabłek, który zrobi furorę na spotkaniu z przyjaciółmi lub rodziną.
W jednej misce przy pomocy miksera ubij jaja z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Po dokładnym ubiciu dodaj mleko i olej słonecznikowy. Całość dokładnie wymieszaj.
Umyte jabłka obierz, pozbądź się nasion, pokrój je w cienkie plastry. Naczynie do pieczenia nasmaruj olejem i posyp garścią bułki tartej. Na dnie rozłóż połowę przygotowanych wcześniej jabłek. Zalej ciastem. Następnie wyłóż kolejną porcją jabłek.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, możesz wykonać tzw. test suchego patyczka. Po wkłuciu patyczka lub wykałaczki w ciasto, masa nie może się do niego przykleić.