Delikatna szarlotka na mleku – wręcz doskonała. Mój najlepszy przepis na szarlotkę. Obłędny smak
29 179
Delikatna szarlotka na mleku to deser doskonały na umilenie sobie popołudnia.
Korzystając z dobrodziejstw oferowany przez porę roku, jaką jest jesień, przedstawiamy przepis na pełną aromatu szarlotkę ze świeżych jabłek, który zrobi furorę na spotkaniu z przyjaciółmi lub rodziną.
Wszystko czego potrzebujesz znajduje się poniżej:
4 jabłka
4 jaja
350 ml mleka krowiego
100 ml oleju słonecznikowego
350 g mąki pszennej
200 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
garść bułki tartej
Jak przygotować szarlotkę ze świeżych jabłek na mleku?
W jednej misce przy pomocy miksera ubij jaja z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Po dokładnym ubiciu dodaj mleko i olej słonecznikowy. Całość dokładnie wymieszaj.
W drugiej misce należy wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki, dodaj więc tam przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Po wymieszaniu zawartość obu misek połącz w jedną masę.
Umyte jabłka obierz, pozbądź się nasion, pokrój je w cienkie plastry. Naczynie do pieczenia nasmaruj olejem i posyp garścią bułki tartej. Na dnie rozłóż połowę przygotowanych wcześniej jabłek. Zalej ciastem. Następnie wyłóż kolejną porcją jabłek.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, możesz wykonać tzw. test suchego patyczka. Po wkłuciu patyczka lub wykałaczki w ciasto, masa nie może się do niego przykleić.
Gotową szarlotkę podać możesz z lodami, cukrem pudrem i bitą śmietaną. Zadowolenie gwarantowane!