Dzieci stwierdziły, że smakuje jak lody – Kremowy biszkopt: Niesamowicie puszysty z mascarpone. Przepis.
Kremowy biszkopt na medal
Marzysz o idealnie wyrośniętym, złotym biszkopcie o kremowym smaku? To nic prostszego! Przygotuj miskę, mikser, trzepaczkę, formę na ciasto, piekarnik i do dzieła!
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 140g cukru
- 60g mąki pszennej
- 250g serka Mascarpone
- 100ml pełnego mleka
- 1 cytryna niewielkich rozmiarów (1 łyżka soku + 1 łyżka skórki)
- 20g skrobi kukurydzianej
- 60g masła
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Cytrynę umyj, a następnie osusz. Zetrzyj skórkę na tarce, a następnie przekrój na pół i wyciśnij z niej sok.
Jajka umyj, oddziel żółtka od białek do osobnych miseczek, a następnie ubij białka jaj z połową cukru na sztywną pianę. Mleko przelej do małego garnuszka i podgrzej. Dodaj masło i rozpuść je w ciepłym mleku. Następnie ostudź zawartość garnuszka.
Przełóż Mascarpone do miski i ubij serek za pomocą miksera. Dodawaj pojedynczo oddzielone żółtka jaj i miksuj całość do połączenia się składników. Do masy dodaj drugą połowę cukru, roztopione masło z mlekiem, sól, łyżkę soku z cytryny i łyżkę startej skórki. Wymieszaj całość mikserem.
Następnie dodaj przesianą mąkę i skrobię. Wymieszaj całość. Na tym etapie możesz zrezygnować z używania miksera. Do masy z serkiem Mascarpone przekładaj ubite białka jaj, dzieląc je na 3 tury. Delikatnie przełóż 1/3 napowietrzonych białek do miski i wymieszaj, używając klasycznej trzepaczki lub łopatki kuchennej.
Pamiętaj, by robić to delikatnie! W innym razie stracisz lekkość masy, a biszkopt nie będzie mocno puszysty. Dodawaj kolejne porcje i mieszaj aż do połączenia się mas. Przygotuj formę na ciasto (średnica 20cm) i owiń ją folią spożywczą od spodu i dookoła do mniej-więcej połowy jej wysokości.
Następnie wlej ciasto do formy, zostawiając około 1,5cm wysokości od krawędzi formy. Biszkopt urośnie w trakcie pieczenia. Tak przygotowaną formę z ciastem pieczemy w kąpieli wodnej. Przełóż ciasto do głębokiego talerza lub naczynia żaroodpornego. Następnie wlej do niego wodę na ok. 3cm wysokości.
Piekarnik ustaw na temperaturę 200oC i po nagrzaniu, wstaw ciasto na środkową półkę. Piecz przez 20 min. w temperaturze 200oC, a po upływie czasu zmniejsz temperaturę do 140oC i pozostaw ciasto w piekarniku na kolejne 30 min.
Wyłącz piekarnik, pozostawiając ciasto w środku. Po 30min wyciągnij naczynie z wodą, uchyl lekko drzwiczki piekarnika i pozostaw biszkopt w środku na kolejne 30 min. Wyciągnij ciasto i ostudź je w temperaturze pokojowej.