Przepis od znajomego cukiernika a dwa cudowne kremy do ciast. Uniwersalne i proste w wykonaniu.

Idealne kremy do dekoracji i nadziewania ciast i deserów

Słodkie, łatwe i szybkie kremy, które można użyć do ptysi czy kremówek.

Krem I

Składniki:

  • 3 ml mleka (może być tłuste),
  • 250 g cukru pudru,
  • 125 g masła.

Sposób przygotowania:

Masło musi być miękkie. Do miski wrzucić masło w kawałkach, dosypać przesiany cukier puder. Na samym końcu trochę mleka. Całość starannie i dokładnie utrzeć na jasną, puszystą masę. Krem idealnie sprawdzi się do zdobienia deserów – dobrze się rozprowadza, twardnieje w lodówce, a staje się miękki pod wpływem ciepła.

Krem II

Składniki:

  • 4 średnie żółtka,
  • 200 g cukru pudru,
  • pół litra mleka,
  • 50 g mąki pszennej,
  • łyżeczka cukru wanilinowego (ew. ekstrakt waniliowy dla wzmocnienia smaku).

Sposób przygotowania:

Do garnka wlać mleko. W tym czasie osobno rozrobić masę. Żółtka wymieszać z cukrem pudrem, mąką i ekstraktem waniliowym tak, aby nie było grudek. Podgrzać mleko, a jak się zagotuje – wlać przygotowaną masę ciągle mieszając. Gotować na wolnym ogniu i pilnować, aby budyń nie przywarł.

Kiedy masa zrobi się odpowiednio gęsta, ściągnąć garnek z ognia i ostudzić. Można zmienić lekko smak masy budyniowej, dodając do niej na koniec wiórki kokosowe lub też zabarwić krem barwnikiem spożywczym.

error: Treść zabezpieczona !!