Skrzydełka w marynacie. Każdy się zajadał i prosił o dokładkę.

Skrzydełka w marynacie to klasyczne danie restauracyjne.

Czy to z kapustą, czy ze szpinakiem gotowanym na parze, zawsze powinien mieć typowy smak, który nadaje grubsza wieprzowina, czosnek, cebula i kminek. Najczęściej podawany jest z kluskami, kiszonym lub ziemniaczanym.

Składniki

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 500 g boczku wieprzowego
  • 50 g smalcu
  • 20 g mąki pszennej
  • 2 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • nasiona kminku
  • sól

Przygotowanie

Mięso pokroić na większe kawałki, posiekaną cebulę podsmażyć na smalcu, dodać mięso, rozgnieciony czosnek, kminek i sól. Smażymy krótko ze wszystkich stron, zalewamy odrobiną wody, wkładamy do piekarnika i pieczemy w 200°C.

Po upieczeniu wyjąć mięso, oprószyć ciasto mąką, krótko podsmażyć, dodać odrobinę wody i zagotować. Podawać z bułką lub kluskami ziemniaczanymi, kapustą gotowaną na parze lub szpinakiem jako dodatek.

error: Treść zabezpieczona !!