Włoskie ciasto „12 łyżek” – jestem zachwycona tym przepisem. Wychodzi zawsze, smakuje każdemu.

Ciasto to charakteryzuje się niezwykłą prostotą. Rzecz polega tylko na wymieszaniu wszystkich składników i włożeniu tak powstałego ciasta do piekarnika.

W nagrodę otrzyma się deser, który aromatem przypominać będzie świeżo zaparzoną kawę. Ciasto 12 łyżek jest bardzo proste w przyrządzeniu. Z pewnością poradzi sobie także osoba, dla której pieczenie stanowi nie lada wyzwanie.

A skąd nazwa? Ano stąd, że miary głównych składników wyraża się w liczbach.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 12 łyżek cukru,
  • 12 łyżek oleju słonecznikowego,
  • 12 łyżek mleka,
  • 12 łyżek mąki pszennej,
  • 1/2 cytryny,
  • 8 g proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do dekoracji.

Wykonanie:

Wszystkie jajka należy ubić wraz ze szczyptą soli do momentu uzyskania puszystej piany. Następnie dodawać cukier i kontynuować ubijanie.

Do mieszaniny jaj z cukrem wlać mleko, olej słonecznikowy i sok z połowy cytryny. Składniki dokładnie wymieszać.

Kolejnym krokiem będzie przesianie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i ponowne wymieszanie. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia wlać przygotowane ciasto. Piec w temperaturze 180oC przez 30 minut.

Dekorować można dowolnie, według uznania przygotowującego. Sprawia to, że mimo powtarzającej się bazy, ciasto za każdym razem będzie smakować inaczej.

error: Treść zabezpieczona !!