Zapomnij o smażonych klasykach, ten jest 100 razy lepszy – Włoski placek ziemniaczany na talerzu.
123
Ten placek ziemniaczany z warzywami zdobył już wielu swoich miłośników wśród mojej rodziny.
Zachwyca nie tylko pysznym smakiem i aromatem, ale też łatwym przygotowaniem. Proste składniki, które zapewne masz w swojej kuchni wystarczy tylko połączyć i upiec, banalnie proste!
Składniki:
4 jajka
2 duże ziemniaki
1 pomidor
3 papryki
100 g twardego sera (np. emmentaler)
60 ml oleju słonecznikowego
200 ml mleka
200 g mąki pszennej
16 g proszku do pieczenia
sól, mielony czarny pieprz do smaku
1 łyżka posiekanej pietruszki
mozzarella lub tarty ser
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dobrze wyciśnij z nich sok. Cebulę, pomidory i paprykę umyj i pokrój na małe kawałki. Do osobnej miski wbij 4 jajka, dopraw je solą , pieprzem, oliwą i mlekiem. Dodaj starte ziemniaki, wszystkie warzywa i dobrze wymieszaj.
Ser pokrój w kostkę, wymieszaj z masą i stopniowo dodawaj mieszając mąkę z proszkiem do pieczenia. Przykryj blachę papierem do pieczenia i równomiernie rozłóż na niej masę ziemniaczaną.
Możesz posypać danie startą mozzarellą lub innym serem. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180 ° C. Piecz około 35-40 minut. Gotowe. Smacznego!