Pyszna i oryginalna włoska szarlotka. Przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Po upieczeniu ciasto jest gotowe do spożycia. Sprawdzony przepis.
67
Jest to szybki i łatwy przepis na wyjątkową, pyszną szarlotkę. Bardzo łatwa i szybka do zrobienia!
Składniki:
mąka pszenna – 100 g
cukier – 250 g
masło – 100 g (należy je rozpuścić i wystudzić)
mleko – 100 ml
jajka średniej wielkości – 2 szt.
kwaśne jabłka – 5 szt.
cukier wanilinowy – 1 torebka
proszek do pieczenia – pół torebki
sok z cytryny – do skropienia owoców
Ponadto:
masło i mąka do natłuszczenia i oprószenia formy
cukier puder do oprószenia gotowego ciasta
Sposób wykonania:
Owoce obieramy i kroimy na ćwiartki. Ćwiartki pokroić w cienkie paski, a następnie umieścić je w misce. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Proszek do pieczenia wymieszać z mąką. Następnie dodajemy resztę składników (oprócz jabłek). Wymieszaj składniki powoli za pomocą drewnianej łyżki. Mieszaj dalej, aż do uzyskania gładkiej masy. Posmaruj masłem formę do pieczenia i posyp mąką, aby zapobiec przywieraniu. Ułóż równomiernie plasterki jabłek na blasze, a następnie dodaj ciasto.
Upiec ciasto w formie. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Piec ciasto przez 45 minut lub do uzyskania złotego koloru. Szarlotkę posypać cukrem pudrem. Smacznego!