Koniecznie zanotuj ten przepis i stosuj w chorobie: Moja babcia zawsze powtarzała: te liście są silniejsze niż jakakolwiek chemia.
Choroby atakują nas cały rok, nawet latem, powodując szereg nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak ból gardła, alergie czy problemy żołądkowe.
Jeśli chcesz w łatwy sposób poradzić sobie z tymi objawami, zaopatrz się w dwa składniki – szałwię i cynamon. Każdy z nich posiada niezwykłe właściwości lecznicze, a połączone ze sobą tworzą mieszankę, która z pewnością postawi Cię na nogi.
Hipokrates kiedyś powiedział: „Dlaczego człowiek miałby umrzeć, gdy w jego ogrodzie rośnie szałwia?”. Już w starożytności ludzie wiedzieli, jak niezwykłe właściwości posiada ta roślina. Kiedy antybiotyki jeszcze nie istniały, używali jej do leczenia różnego rodzaju schorzeń. Wierzyli, że szałwia sprzyja długowieczności dzięki swoim właściwościom przeciwgrzybiczym, przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym.
Szałwia świetnie nadaje się do leczenia stanów zapalnych gardła, jamy ustnej oraz infekcji dróg oddechowych. Można jej także użyć przy problemach żołądkowo-jelitowych oraz w przypadku wystąpienia gorączki i dreszczy towarzyszącym przeziębieniu lub grypie.
Drugi cenny składnik, który z pewnością znajduje się w Twojej kuchni, to cynamon. Jest świetnym środkiem bakteriobójczym – nawet w przypadku bakterii odpornych na antybiotyki. Tę smaczną przyprawę stosuje się w leczeniu wielu chorób, takich jak Escherichia coli.
Jak można wykorzystać szałwię i cynamon w przepisach?
Sposób 1 – pyszny i zdrowy napój
Użyj 1,5 litra brandy do zalania 250 gramów liści szałwii. Pozostaw mieszankę na trzy tygodnie, a potem przefiltruj i wymieszaj z miodem agatowym (wystarczy kilogram). Przelej miksturę do szklanych butelek i odstaw na kolejne trzy tygodnie. Od czasu do czasu możesz wstrząsnąć butelkami. Po kilku tygodniach zacznij spożywać codziennie jedną łyżkę specyfiku, rozpuszczając w niej szczyptę cynamonu.
Sposób 2 – mikstura zapobiegająca stanom zapalnym
Zanurz 20 gramów pokrojonych liści szałwii w 100 mililitrach alkoholu 70%. Odstaw w ciepłe miejsce, a potem wstrząśnij i przelej do szklanej butelki. Dla najlepszych efektów spożywaj trzy razy dziennie rozpuszczając 10-15 kropli w niewielkiej ilości płynu (może to być sok, herbata lub woda).
Sposób 3 – słodki napój na zapalenie oskrzeli
Zrób karmel, rozpuszczając dwie łyżki cukru w garnku. Zalej całość połową litra mleka i pozostaw na ogniu do zagotowania. Po tym czasie zdejmij z ognia i dorzuć drobno posiekaną szałwię oraz pół łyżeczki cynamonu. Po 10 minutach mikstura będzie gotowa do wypicia. Stosuj trzy razy dziennie – najlepiej smakuje na ciepło!