Wiedeńska karkówka czosnkowa – trzeba spróbować. Czosnek rozpływający się na języku i doskonały sos.
112
Znalazłam dla Was ten fantastyczny przepis na znakomitą w smaku wieprzowinę.
Jest nie tylko niezwykle soczysta, ale i wyjątkowo smaczna. Gorąco polecam ten przepis wszystkim!
Potrzebujesz:
karkówka – 1,2 kg
sól – 1 łyżeczka
czarny pieprz – do smaku
papryka – 1 łyżeczka
1-2 łyżki oleju
3-4 łyżki sosu pomidorowego
4-5 dużych ząbków czosnku
Przygotowanie:
Mięso umyj, a następnie lekko osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój je na plastry o grubości około 3 cm. Dopraw karkówkę z obu stron solą i pieprzem.
Dodaj również słodką czerwoną paprykę. Jeśli chcesz, możesz również dodać inne ulubione przyprawy lub szczyptę ostrej papryki. Mięso natrzyj również olejem wymieszanym wcześniej z 1 posiekanym ząbkiem czosnku. Mięso marynuj w ten sposób przynajmniej przez 1 godzinę.
Następnie przełóż je na blachę. W misce wymieszaj sos pomidorowy bądź koncentrat z wodą, pozostały czosnek pokrój w plastry lub dopraw według własnego gustu. Przykryj folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut. Następnie zdejmij folię i pozwól dalej upiec się mięsu. W razie potrzeby polewaj karkówkę podczas pieczenia.