Lekkie, puszyste węgierskie naleśniki: można jeść nawet bez nadzienia!
38
Naleśniki to danie, które daje miliony możliwości. Świetnie nadają się na obiad, ale z powodzeniem sprawdzą się także na śniadanie i kolacje.
Można je jeść na słodko z dżemem lub owocami albo na wytrawnie – z kurczakiem i szpinakiem. Wystarczy dobry przepis bazowy na naleśniki, a resztę niech podpowiada nam nasza kuchenna wyobraźnia!
Naleśniki węgierskie różnią się od dobrze nam znanej tradycyjnej wersji. Zawierają drożdże, dzięki czemu są bardzo miękkie i puszyste. Ich delikatność zachwyci każdego łasucha.
Składniki:
250 g mąki pszennej
300 ml mleka
15 g świeżych drożdży
2 jajka
cukier do smaku (można pominąć)
sól do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Rozdrobnić drożdże oraz wymieszać je z połową ciepłego mleka do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić na czas przygotowania pozostałych składników. Następnie oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
W osobnej misce wymieszać żółtka z drożdżami z mlekiem. Następnie dodawać pozostałą część mleka i mąki w dwóch turach, za każdym razem dokładnie mieszając. Na koniec szpatułką delikatnie wmieszać ubite białka i odstawić ciasto na 15 minut.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć małymi partiami ciasto przez około 2 minuty z każdej strony.
Gotowe naleśniki powinny mieć lekko złocisty kolor.