Przepis na waniliowy deser makowy znalazłam w starej gazecie z 1856 roku. Zapoznaj się.

Idealny deser na Święta!

Zanurz się w magiczny świat pieczenia dzięki temu przepisowi na pyszne ciasto! Każdy kęs obiecuje pyszny smak rozpływającej się czekolady, aksamitnego kremu i chrupiącego spodu.

Składniki:

Ciasto:

  • 175 g masła
  • 125 g cukru
  • 4 jajka
  • 150 g kwaśnej śmietany 30% (2/3 szklanki)
  • 175 g mąki półgrubej
  • 16 g proszku do pieczenia
  • 150 g zmielonego maku

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 75 g proszku budyniowego waniliowego lub skrobi kukurydzianej
  • 100 g cukru
  • 250 g masła
  • 150 g 30% śmietany

Nadzienie:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy krem. Budyń waniliowy w proszku wymieszać ze 100 ml zimnego mleka, resztę mleka zagotować z cukrem, gdy mleko zacznie się gotować, dodać zmiksowany budyń do mleka i ugotować gęsty budyń. Przykryć folią i pozostawić do ostygnięcia.

Schłodzony budyń dokładnie wymieszaj ze śmietaną. Masło ubić na pianę, dodać wymieszany budyń, dobrze wymieszać, na koniec dodać śmietanę. Dobrze wymieszaj.

Ciasto: Masło z cukrem miksujemy na puszystą pianę, dodajemy po jednym jajku, dokładnie mieszamy, dodajemy śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec dodajemy zmielony mak.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut, aż ładnie się zarumienią. Upieczony spód ostudzić i zdjąć papier do pieczenia. Na schłodzony spód równomiernie rozprowadzamy krem ​​waniliowy. Włóż ciasto do lodówki, żeby stwardniało.

Nadzienie: Czekoladę gorzką i mleczną połamać na kawałki, dodać olej i rozpuścić w łaźni wodnej. Mieszaj, aż będzie błyszczące. Utwardzone ciasto równomiernie pokrywamy polewą czekoladową. Ciasto wstawiamy na zimno, aby lukier stwardniał. Następnie pokrój ciasto w zgrabne prostokąty. Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, udostępnij ten post swoim znajomym!


error: Treść zabezpieczona !!