Udziec wieprzowy po hambursku. Prosty przepis, o który każdy mnie pyta.

Udziec wieprzowy po hambursku – procedura przygotowania

Składniki

  • cebula – 1 szt
  • marchewka – 1 szt
  • seler – ćwiartka bulwy
  • pietruszka – 1 szt
  • noga wieprzowa – 1 kg
  • sól – do smaku
  • liść laurowy – 1 szt
  • ziele angielskie – 4 kulki
  • cały czarny pieprz – kilka kulek
  • cytryna – 1 szt
  • Śmietana 33% – 2 szklanki
  • musztarda – do smaku
  • cukier – do smaku
  • pikle – do smaku
  • szynka – do smaku
  • olej roślinny lub smalec – w razie potrzeby

Przygotowanie

Na patelni na kuchence rozgrzej trochę smalcu lub oleju roślinnego i podsmaż na nim drobno posiekaną różową cebulę. Dodaj drobno pokrojoną marchewkę, seler i pietruszkę i chwilę razem smaż. Dodać całe udko wieprzowe i obsmażyć ze wszystkich stron. Posolić i pieprzyć. Wrzuć liść laurowy, ziele angielskie i cały czarny pieprz do brytfanny.

Mięso skropić sokiem z całej cytryny, zalać niewielką ilością wody, przykryć blachę do pieczenia pokrywką i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie . Po upieczeniu wyjąć mięso oraz listek laurowy i kulki ziela angielskiego z formy do pieczenia.

Resztę zmiksuj blenderem ręcznym na gładką masę. Powstałego sosu nie trzeba w żaden sposób zagęszczać. Wystarczy zmiękczyć go słodką śmietanką i dodać sól, musztardę i cukier do smaku. Do gotowego sosu dodać pokrojonego w kostkę ogórka i szynkę.

Mięso kroimy w plastry i podajemy polane sosem śmietanowym razem z knedlami lub z ryżem lub makaronem.

error: Treść zabezpieczona !!