Udziec wieprzowy po hambursku. Prosty przepis, o który każdy mnie pyta.
71
Udziec wieprzowy po hambursku – procedura przygotowania
Składniki
cebula – 1 szt
marchewka – 1 szt
seler – ćwiartka bulwy
pietruszka – 1 szt
noga wieprzowa – 1 kg
sól – do smaku
liść laurowy – 1 szt
ziele angielskie – 4 kulki
cały czarny pieprz – kilka kulek
cytryna – 1 szt
Śmietana 33% – 2 szklanki
musztarda – do smaku
cukier – do smaku
pikle – do smaku
szynka – do smaku
olej roślinny lub smalec – w razie potrzeby
Przygotowanie
Na patelni na kuchence rozgrzej trochę smalcu lub oleju roślinnego i podsmaż na nim drobno posiekaną różową cebulę. Dodaj drobno pokrojoną marchewkę, seler i pietruszkę i chwilę razem smaż. Dodać całe udko wieprzowe i obsmażyć ze wszystkich stron. Posolić i pieprzyć. Wrzuć liść laurowy, ziele angielskie i cały czarny pieprz do brytfanny.
Mięso skropić sokiem z całej cytryny, zalać niewielką ilością wody, przykryć blachę do pieczenia pokrywką i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie . Po upieczeniu wyjąć mięso oraz listek laurowy i kulki ziela angielskiego z formy do pieczenia.
Resztę zmiksuj blenderem ręcznym na gładką masę. Powstałego sosu nie trzeba w żaden sposób zagęszczać. Wystarczy zmiękczyć go słodką śmietanką i dodać sól, musztardę i cukier do smaku. Do gotowego sosu dodać pokrojonego w kostkę ogórka i szynkę.
Mięso kroimy w plastry i podajemy polane sosem śmietanowym razem z knedlami lub z ryżem lub makaronem.