Niesamowicie smaczne i łatwe udka z kurczaka. Nawet moja babcia była zachwycona, gdy spróbowała tego przepisu.

Bardzo smaczne i proste przepisy z udek z kurczaka i warzyw. To niesamowite danie nadaje się na każdą okazję i nigdy się nie znudzi.

Przepis nr. 1

Składniki:

  • 5 ud z kurczaka
  • sól
  • zmielony czarny pieprz
  • 7 ziemniaków
  • oregano
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • oliwa z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml piwa
  • kolendra

Przygotowanie:

Usuń skórę z ud kurczaka. Umieść je w dużej misce. Dodaj sól, mielony pieprz, wymieszaj rękami. Przykryj folią. Pozostaw do marynowania na 30 minut.

Ziemniaki w mundurkach kroimy na twardą deskę i umieszczamy w czystej misce. Następnie dodaj sól, pieprz czarny, oregano, olej. Dokładnie wymieszać.

Ziemniaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Umieść blachę w nagrzanym piekarniku. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180°C.

Marynowane mięso przykryć mąką na talerzu. A następnie usmaż uda z obu stron, aż się zrumienią na naoliwionej patelni.

Cebulę i zmiażdżony czosnek pokroić w plastry na desce. Cebulę i czosnek podsmażyć na złoty kolor, dodać mięso, zalać piwem, przykryć. Smaż przez 15-20 minut, aż piwo wyparuje.

Miękkie mięso posyp posiekaną kolendrą i podawaj z chrupiącymi pieczonymi ziemniakami.

Przepis nr. 2

Składniki:

  • 5 ud z kurczaka
  • sól
  • oregano
  • zmielony czarny pieprz
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 4 ząbki czosnku
  • kolendra
  • 90 ml miodu
  • 100 ml sosu pomidorowego lub ketchupu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 4-5 łyżek musztardy

Przygotowanie:

Udka z kurczaka włożyć do miski. Posyp solą, oregano, czarnym pieprzem. Przyprawy wcieraj w mięso rękoma. Naoliwić patelnię, roztopić w niej masło i smażyć mięso do brązowego.

Wyjmij mięso z patelni i smaż posiekaną cebulę z marchewką i ziemniakami na pozostałym oleju, mieszając. Dodaj drobno posiekany czosnek i wymieszaj.

Dodaj posiekaną kolendrę, sól, czarny pieprz i wymieszaj szpatułką. Przełóż mieszankę warzywną do szklanego naczynia do pieczenia.

Na koniec włóż udka z kurczaka do formy. Dodaj miód, przecier pomidorowy, sos sojowy, musztardę i mieszaj, aż składniki się połączą.

Rozłóż sos na mięsie. Formę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200°C.

Mięso z pysznym sosem podawane jest ze smażonymi warzywami. Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!