Turecki tradycyjny przepis na pyszne kotlety – Kiedy je posmakujesz zapomnisz o innych przepisach.
Sodę oczyszczoną dokładnie połączyć wraz z wyciśniętym sokiem z cytryny aż do rozpuszczenia się proszku. W innej i znacznie większej misce wymieszać mięsa z mieszanką sody oczyszczonej z mniejszego naczynia.
Zaleca się, aby mieszać mięso nawet około 10 minut, ponieważ musi powstać z niego lepka konsystencja. Wlewać stopniowo wodę, żeby farsz nie kleił się do rąk podczas przygotowywania posiłku.
Po upływie tego czasu należy wlać oliwę z oliwek i ugniatać tym razem 5 minut. Po upływie tego czasu, przygotowany farsz szczelnie owinąć folią i odstawić do lodówki na jeden dzień.
Dodać do niej obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso z lodówki, które zostało przygotowane dzień wcześniej dokładnie wymieszać z mieszanką cebuli z czosnkiem oraz przyprawami – solą i czarnym pieprzem.
Mięsną mieszaninę ponownie przełożyć do lodówki, ale na 2 godziny.