Turecki tradycyjny przepis na pyszne kotlety – Kiedy je posmakujesz zapomnisz o innych przepisach.

Kotlety są znane niemal na całym świecie. Jednak istnieje wiele sposobów na ich przygotowanie.

Warto wypróbować ten sprawdzony przepis na pyszne kotlety pochodzące z Turcji.

Składniki:

  • 400 g wołowego mostka,
  • 200 g jagnięciny,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 100 g cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 100 ml wody,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

Sodę oczyszczoną dokładnie połączyć wraz z wyciśniętym sokiem z cytryny aż do rozpuszczenia się proszku. W innej i znacznie większej misce wymieszać mięsa z mieszanką sody oczyszczonej z mniejszego naczynia.

Zaleca się, aby mieszać mięso nawet około 10 minut, ponieważ musi powstać z niego lepka konsystencja. Wlewać stopniowo wodę, żeby farsz nie kleił się do rąk podczas przygotowywania posiłku.

Trzeba mieszać teraz kolejne 10 minut.

Po upływie tego czasu należy wlać oliwę z oliwek i ugniatać tym razem 5 minut. Po upływie tego czasu, przygotowany farsz szczelnie owinąć folią i odstawić do lodówki na jeden dzień.

W kolejnym etapie wystarczy obrać oraz zetrzeć cebulę z powstałego z niej soku.

Dodać do niej obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso z lodówki, które zostało przygotowane dzień wcześniej dokładnie wymieszać z mieszanką cebuli z czosnkiem oraz przyprawami – solą i czarnym pieprzem.

Mięsną mieszaninę ponownie przełożyć do lodówki, ale na 2 godziny.

Później tworząc kotleciki warto mieć przy sobie miskę z wodą, aby moczyć w niej dłonie, żeby nie kleiły się nadmiernie. Smażyć je na patelni z olejem do zarumienienia.


error: Treść zabezpieczona !!