Turecki tradycyjny przepis na pyszne kotlety – Kiedy je posmakujesz zapomnisz o innych przepisach.
100
Kotlety są znane niemal na całym świecie. Jednak istnieje wiele sposobów na ich przygotowanie.
Warto wypróbować ten sprawdzony przepis na pyszne kotlety pochodzące z Turcji.
Składniki:
400 g wołowego mostka,
200 g jagnięciny,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
100 g cebuli,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka soku z cytryny,
2 łyżki oliwy z oliwek,
100 ml wody,
1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
Sodę oczyszczoną dokładnie połączyć wraz z wyciśniętym sokiem z cytryny aż do rozpuszczenia się proszku. W innej i znacznie większej misce wymieszać mięsa z mieszanką sody oczyszczonej z mniejszego naczynia.
Zaleca się, aby mieszać mięso nawet około 10 minut, ponieważ musi powstać z niego lepka konsystencja. Wlewać stopniowo wodę, żeby farsz nie kleił się do rąk podczas przygotowywania posiłku.
Trzeba mieszać teraz kolejne 10 minut.
Po upływie tego czasu należy wlać oliwę z oliwek i ugniatać tym razem 5 minut. Po upływie tego czasu, przygotowany farsz szczelnie owinąć folią i odstawić do lodówki na jeden dzień.
W kolejnym etapie wystarczy obrać oraz zetrzeć cebulę z powstałego z niej soku.
Dodać do niej obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso z lodówki, które zostało przygotowane dzień wcześniej dokładnie wymieszać z mieszanką cebuli z czosnkiem oraz przyprawami – solą i czarnym pieprzem.
Mięsną mieszaninę ponownie przełożyć do lodówki, ale na 2 godziny.
Później tworząc kotleciki warto mieć przy sobie miskę z wodą, aby moczyć w niej dłonie, żeby nie kleiły się nadmiernie. Smażyć je na patelni z olejem do zarumienienia.