Z 1 szklanki truskawek można przygotować 1,5 litra syropu domowej roboty – Nie zawiera on zbędnych środków chemicznych ani sterylizacji.
116
Ma niesamowity aromat, który czuć za każdym razem, gdy się go otwiera! Syrop truskawkowy przygotowany z jednej szklanki owoców.
Ten przepis dostałam od mojej babci. Pierwotnie zawierał truskawki. Ja jednak robiłam go z innymi owocami, takimi jak truskawki, porzeczki i jeżyny. Z podanej ilości otrzymamy 1,5 l pysznego domowego cukru. Jest to świetna baza do orzeźwiających lemoniad, ciepłych napojów do herbaty lub jako deser. Można go również użyć do posypania naleśników lub budyniu.
Składniki:
1 szklanka truskawek
80 sztuk liści wiciokrzewu lub truskawek
850 ml wody
1 łyżka kwasku cytrynowego
1 kg cukru (można zastąpić ksylitolem lub innym słodzikiem). Jeśli używasz ksylitolu, pamiętaj o jego właściwościach przeczyszczających – ogranicz do 3-4 łyżeczek dziennie.
Sposób przygotowania:
Po dokładnym umyciu truskawek usuń szypułki. Włóż truskawki do rondla z wodą i liśćmi. Gotuj przez 10 minut. Odcedź je przez gazę lub gęste sitko, a następnie wyciśnij powietrze.
Sok gotować przez 8-10 minut. Dodać cukier i kwasy cytrynowe. Syrop należy przelać do szklanych butelek. Kwasek cytrynowy i cukier zawarte w tym syropie utrzymają jego świeżość przez wiele lat bez konieczności sterylizacji.