Trójkąty orzechowe – Nie przegap przepisu, w sklepie czegoś tak dobrego nie kupisz
Ciasto:
Krem:
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Jajka rozbić i oddzielić żółtka od białek. Ubij białka, aż utworzy się sztywna piana. Ubij żółtka, masło i cukier. Dodać śmietanę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i zmielone orzechy. Na koniec ostrożnie wymieszaj z białkami.
Ciasto wylać na blachę do pieczenia (30×40), wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180°C. Gotowość sprawdzamy patyczkiem, który wbijamy w korpus, a po wyjęciu musi być suchy. Przygotujmy krem. Gotujemy owsiankę z mleka, cukru i budyniu. Po ostygnięciu stopniowo dodawaj go do ubitego masła.
Dodaj rum do smaku. Schłodzoną tuszę przekrój na pół. Obie części skrop rumem. Dolną część smarujemy dżemem i połową kremu. Przykryj drugą częścią i posmaruj powierzchnię pozostałą częścią kremu. Skropić roztopioną czekoladą i posypać orzechami.