Tost z pikantną mieszanką z wątróbki – Na przyjęciu każdy był nim zachwycony.

Składniki

  • 250 – 300 g wątroby drobiowej
  • 50 g boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki pokrojonego czosnku
  • żółta papryka
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • łyżeczka masła
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki gorącego ketchupu
  • 1/2 -1 łyżeczka pasty chili
  • łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • oregano + bazylia
  • tost + czosnek do smarowania

Proces przygotowania

Wątróbkę, cebulę i boczek pokroić na małe kawałki. Rozpuść masło i usmaż boczek. Dodaj cebulę, czosnek i poczekaj, aż się spieni. Dodać wątrobę, a po chwili pokrojoną w kawałki paprykę i pomidory. Gotuj chwilę, wątroba od razu będzie miękka, a papryka powinna być wielkości kęsa.

Dodajemy puree, ketchup, musztardę, chili i chwilę smażymy. Pozwól mu zabulgotać, jeśli to konieczne, dodaj trochę wody i rozcieńcz. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Tosty smażymy na smalcu lub na sucho. Nacieramy czosnkiem, dodajemy mieszankę wątrobową i na wierzchu układamy jajko.

error: Treść zabezpieczona !!