Tarty owocowe z kremowym serkiem i kruszonką. Niebo w gębie. Przepis.

Ciasteczka owocowe z kremem twarogowym i kruszonką – sposób przygotowania

Te ciasta na zakwasie z owocami, twarogiem i kruszonką są lekką wariacją na temat bardzo starego przepisu. Chociaż są nieco bardziej pracochłonne, nadal są dość łatwe i na pewno będziesz się dobrze bawić.

Ciasto

  • zwykła mąka – 600 gr
  • cukier z kaszy manny – 100 g
  • olej – 200 ml
  • mleko – 250 ml
  • drożdże – 42 gr
  • sól – 1 łyżeczka
  • żółtka jaj – 3 szt
  • rum – 3 łyżki

Nadzienie

  • jagody lub inne owoce – 200 g
  • mleko – 450 ml
  • budyń waniliowy – 1 opakowanie
  • mąka półgruba – 1 łyżka
  • cukier – 100 gr
  • twaróg w folii – 1 szt

Kruszonka

  • gruba mąka – 2 łyżki
  • cukier puder – 1 łyżka
  • masło – 30 gr

Przygotowanie

Najpierw ugotuj budyń. Można to zrobić dzień wcześniej, ponieważ będzie trochę stygło. Wlej dwie trzecie mleka do garnka i zagotuj. Pozostałe mleko wlej do kubka lub miski, dodaj cukier, mąkę półgrubą i budyń waniliowy i wszystko dokładnie wymieszaj na gładką masę.

Gdy tylko mleko zacznie się gotować, cienkim strumieniem wlewamy z kubka zmiksowany budyń, cały czas mieszając, i mieszamy dalej do uzyskania bardzo gęstej i kremowej konsystencji. Następnie zdejmij garnek z ognia, przelej budyń do czystej, zimnej miski, przykryj folią, aby leżał bezpośrednio na powierzchni (nie tworzy skorupy) i pozwól budyniu powoli ostygnąć.

Wymieszaj zwykłą mąkę, cukier i sól w głębokiej misce i wszystko dobrze wymieszaj. Dodać pokruszone drożdże, dodać letnie mleko, olej i rum i zagnieść gładkie, nieklejące się ciasto. Uformować kulę, włożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.

Gdy ciasto rośnie, przygotować kruszonkę. Do miski wsypać mąkę i cukier puder, dodać schłodzone masło i bardzo szybko wszystko wyrobić ręcznie do uzyskania piaskowej i kruchej konsystencji. Robot kuchenny znacznie ułatwi ci tę pracę. Tak przygotowany miękisz przykryć folią i wstawić do lodówki.

Przełóż wyrośnięte ciasto na blat i jeszcze trochę ugniataj rękami. Podziel na 24 części i uformuj z nich małe bułeczki. Przykryj dwie blachy do pieczenia papierem do pieczenia i ułóż na nich bułki w odpowiedniej odległości od siebie. Powinny być 4 rzędy po 3 sztuki obok siebie. Przykryj je ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.
Wyjmij schłodzony pudding z lodówki i ubij go ręczną trzepaczką, aż będzie gładki. Ubij w nim twarożek i powstałym kremem napełnij dekoracyjną torebkę z ozdobną końcówką.

W wyrośniętych bułkach dnem szklanki lub dziurkaczem zrobić dziurki i kremem uformować pierścień wokół obwodu ciasta. Na środku krążka umieść rozmrożone i odsączone owoce (lub użyj świeżych), które w razie potrzeby możesz dosłodzić. Powierzchnię ciasta posyp bułką tartą, a jeśli chcesz, brzegi ciasta możesz posmarować roztrzepanym jajkiem.

Tak przygotowane ciasta wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C. Po włożeniu blachy obniżyć temperaturę do 200°C i piec ciastka przez około 20 do 30 minut na złoty kolor. Następną blaszkę piec od początku w temperaturze 200°C. Wyższa temperatura na początku pieczenia jest ważna, aby nadzienie z ciastek nie opadło po nagrzaniu piekarnika.

Gotowe tarty posyp cukrem pudrem i podawaj z filiżanką aromatycznej herbaty lub kawy. Smacznego.


error: Treść zabezpieczona !!