To najsmaczniejsze ciasto, jakie kiedykolwiek jadłam: Każdy poprosi o przepis.

Przedstawiamy Wam fantastyczny przepis na niesamowity słodki przysmak. Wypróbowałam przepis jako deser po niedzielnym obiedzie i od tego czasu dzieci proszą o niego prawie codziennie.

Świetny przepis na fantastyczny tort anioła.

Składniki:

  • 6 białek jaj
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/4 kwasu cytrynowego
  • 80 g mąki pszennej

Do kremu:

  • 6 żółtek
  • 150 g cukru pudru
  • 1 g waniliny
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 g masła

Do dekoracji:

  • Biała czekolada
  • Wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Na początku oddzielamy żółtka od białek. Do małego garnka wsyp żółtka, cukier, wanilinę i wszystko razem wymieszaj szpatułką.

Następnie dodaj mleko do masy, dokładnie wymieszaj, dodaj mąkę, postaw garnek na kuchence i mieszaj na gorąco, aż masa zgęstnieje. Śmietanę wlać do miski, przykryć folią i odstawić w temperaturze pokojowej.

Dodaj białka, szczyptę soli i ubij blenderem na pianę. Następnie dodajemy kwasek cytrynowy, cukier, ubijamy mikserem i stopniowo przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Łączymy wszystko razem.

Śmietanę włożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35-40 minut w temperaturze 170°C. Po wyjęciu z piekarnika ostudź ciasto, następnie wyjmij je z formy i wyjmij papier.

Górną brązową część ciasta przeciąć poziomo na pół. Ubij masło w misce blenderem, stopniowo dodawaj nadzienie i ubijaj.

Nadzienie wkładamy do woreczka cukierniczego (odkładamy jego część) i nakładamy na ciasto. Następnie układamy drugą część ciasta, resztę nadzienia nakładamy na wierzch, rozprowadzamy na całej powierzchni i po bokach.

Wierzch posyp kawałkami białej czekolady, na boki nałóż wiórki kokosowe i wstaw na kilka godzin do lodówki. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!