Tarte ziemniaki z szynką i serem – są przepyszne. Już nie robię tradycyjnych plecków ziemniaczanych. Warto zapisać ten przepis.
32 730
Prosty i szybki przepis na przepyszny obiad według receptury mojej mamy.
Sycące i smaczne danie, które przygotujesz z łatwością ze składników jakie zazwyczaj mamy pod ręką.
Składniki:
500 g ziemniaków
100 g szynki
50 g sera
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz, pietruszka
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki trzemy na tarce o grubych oczkach, następnie przekładamy na sito i odsączamy.
Siekamy szynkę (opcjonalnie możesz użyć też salami lub innej wędliny), dodajemy do ziemniaków, doprawiamy solą oraz pieprzem wedle uznania i dokładnie mieszamy.
Rozbijamy jajka i dodajemy do mieszanki z szynki i ziemniaków. Dodajemy ser, mąkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość należy wymieszać.
Rozgrzewamy olej na patelni, a następnie formując łyżką placuszki opiekamy je z obu stron na złoty kolor.