Tarte ciasto – Smak nie do opisania. Genialnie prosty i szybki przepis na każdą okazję
80
Tarte ciasto to idealny i prosty przepis na każdą okazję, a dzięki szybkości przygotowania zda egzamin przy niezapowiedzianych gościach.
Tarte ciasto to niezapomniany smak, który zostaje z nami na lata, a delikatna konsystencja sera i lekkie płatki z tartego ciasta sprawiają że smak jest wyrazisty i nie do podrobienia.
Tarte ciasto przygotujemy z następujących składników:
200 g mąki pszennej,
5 łyżek kwaśnej śmietany,
180 g twarożku,
100 g cukru,
jajko,
70 g masła,
łyżeczka proszku do pieczenia.
Ciasto powstanie z połączenia: mąki, jajka, 50 g cukru, miękkiego masła, łyżki kwaśnej śmietany oraz proszku do pieczenia. Z tych składników zagniatamy ciasto, robimy z niego kulkę, zawijamy w folię spożywcza i wkładamy do lodówki na około 15 minut.
Do przygotowania nadzienia będziemy potrzebować: twaróg, pozostałą śmietanę i cukier. Te składniki mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Następnie wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy je na pół. Jedną część ciasta ścieramy na spód blaszki na której będziemy piec ciasto, rozkładamy je w sposób równomierny na dnie, drugą część również ścieramy jednak zostawiamy w misce na boku.
Na starte ciasto wylewamy masę twarogową, tak aby przykryła całe ciasto, na górę masy wysypujemy drugą część startego ciasta. Tarte ciasto pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopniu (piekarnik powinien być rozgrzany przed włożeniem do niego ciasta).
Po tym czasie ciasto jest gotowe do jedzenia. Smacznego!