Pomysł na szybkie, łatwe i przepyszne rogaliki. Od kiedy wypróbowałam ten przepis w domu, nie muszę już kupować wypieków sklepie.

Już nigdy nie kupisz rogali w piekarni. Skorzystaj z mojego przepisu i zobacz, jak łatwo i szybko zrobisz je sama w domu. Potrzebujesz kilku składników i dosłownie 5 minut, żeby wyczarować dodatek do kawy.

Kilka ruchów łyżką i kilka pociągnięć wałkiem – żadne inne rogaliki nie stworzą się w moment. Możesz je piec codziennie, znikają błyskawicznie!

Potrzebujesz:

  • 250 ml wody
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka masła lub smalcu
  • 2 łyżeczki soli
  • 21 g drożdży

Zabieramy się do pracy:

W misce umieść drożdże, wsyp cukier i wlej odrobinę wody. Ważne, żeby była letnia. Odstaw naczynie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kiedy drożdże podwoją swoją objętość, weź drugie naczynie, odpowiednio duże, żeby ciasto miało miejsce, żeby wyrosnąć. Wsyp do niego przesianą mąkę, dodaj sól, podrośnięte drożdże i wodę. Zmieszaj składniki, wystarczy kilka minut, żeby się dobrze połączyły.

Przykryj miskę z ciastem wilgotną szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie podziel ciasto na 10 części, wyrabiaj je przez chwilę i odstaw na kolejne 5 minut. Z kawałków ciasta za pomocą wałka rób trójkąty, następnie zwijaj je na kształt rogalików.

Rogale ułóż na papierze do pieczenia, przykryj folią i znów pozwól im wyrosnąć przez 40 minut.

Piekarnik rozgrzej do 250 stopni C. Włóż na dno naczynie z ciepłą wodą. Włóż blaszkę na średni ruszt piekarnika. Piecz 10 minut, do zrumienienia.

Po upieczeniu skrop rogaliki wodą i daj im ostygnąć.

error: Treść zabezpieczona !!