Nie potrzebujesz nawet szkodliwych chemikaliów: Skorzystaj z tej sztuczki, a czyszczenie piekarnika będzie bułką z masłem: bez zapieczonego tłuszczu.

Czyszczenie piekarnika być może nie jest ulubionym zajęciem w domu, jednakże od teraz nie trzeba stosować jakichkolwiek szkodliwych środków chemicznych.

Wystarczy bowiem zastosować poniższą metodę, aby móc cieszyć się lśniącym piekarnikiem w kuchni. Ta forma sprzątania okazuje się prostsza niż się dotąd wydawało! Naturalny środek do czyszczenia bez problemu poradzi sobie z uporczywym tłuszczem. Co będzie potrzebne? – Składniki, które każdy z nas posiada w swojej kuchni.

Składniki:

  • 1 cytryna,
  • 1 op. proszku do pieczenia,
  • silikonowa gąbeczka do mycia naczyń.

Sposób przygotowania:

Cytrynę należy przekroić na pół, a następnie wycisnąć z niej sok np. do miseczki. Potem wsypać do niej również opakowanie proszku do pieczenia. Oba składniki trzeba mieszać dopóki dokładnie zostaną połączone ze sobą. Pod wpływem łączenia, mieszanina zacznie się pienić.

Silikonową gąbkę wystarczy zanurzyć w domowym środku czyszczącym, a następnie wyczyścić wnętrze piekarnika wraz z drzwiami. Na koniec należy przetrzeć czyszczoną powierzchnię wilgotną ściereczką, a później dokładnie wytrzeć na sucho. Gotowe.

Inne, sprawdzone metody

Mydło do prania można zetrzeć w gorącej wodzie i wymieszać do momentu jego rozpuszczenia się. Mieszankę przelać do garnka, a następnie umieścić w piekarniku. Załączyć urządzenie na 120 stopni i całość podgrzewać pół godziny. W tym czasie nie wolno otwierać drzwiczek.

Na koniec wystarczy tylko umyć wnętrze piekarnika za pomocą ręcznika kuchennego. Dzięki temu zalegający brud szybciej można wyczyścić, gdyż ręcznik papierowy wchłonie brud. Zamiast mydła do prania można wykorzystać detergent.

Drzwiczki z piekarnika można wyczyścić za pomocą wymieszanej sody oczyszczonej wraz z ciepłą wodą. Taką pastę trzeba wcierać i zostawić na około 20 minut. Po upływie tego czasu można już wytrzeć do sucha drzwi. Jeśli chodzi o wnętrze piekarnika to zaleca się, żeby posmarować je octem i zostawić tak na kwadrans. Później należy tylko całą powierzchnię wyczyścić ręcznikiem kuchennym i dokładnie spłukać wodą.

Sodę oczyszczoną można połączyć z octem i taką mieszaninę wyłożyć na wewnętrzną stronę piekarnika. Po 20 minutach trzeba wyczyścić daną powierzchnię myjką oraz wodą. 1 l wody należy wymieszać z 1 łyżką stołową 9% octu w szklanym pojemniku. Na koniec wystarczy rozgrzać piekarnik do 150 stopni, a całość zostawić na pół godziny.

Najlepiej, aby przetrzeć wyłączony piekarnik, ale zanim jeszcze całkowicie nie ostygnie. Dzięki temu można szybciej wyczyścić zalegający brud. Jeśli będzie taka konieczność to trzeba powtórzyć cały proces. Na silniejsze zanieczyszczenia zdecydowanie pomocny może okazać się amoniak. W tym celu należy przetrzeć nim powierzchnię piekarnika, a następnie zostawić go na noc przy uchylonych drzwiczkach.

Ciepłą wodę wystarczy połączyć wraz z detergentem, a potem wypłukać piekarnik i spłukać go czystą wodą. Na koniec najlepiej, aby całość przetrzeć jeszcze suchą szmatką.

Na kamień bądź wszelkie zabrudzenia występujące na dnie piekarnika najlepsza będzie również sól. Wystarczy ją wysypać, włączyć piekarnik i czekać do momentu, kiedy sól stanie się brązowa. Na koniec wystarczy tylko umyć czyszczoną powierzchnię.

Wnętrze piekarnika można także posypać proszkiem do pieczenia i zostawić to na ok. 30 min po czym dokładnie umyć wodą. Innym zalecanym sposobem jest wymieszanie starego mydła do prania wraz z octem oraz sodą oczyszczoną. Tą mieszanką można natłuścić wnętrze piekarnika na 3 godziny. Po umyciu wodą można dostrzec różnicę.

Kolejny domowy detergent to wymieszana 1/4 szkl. wody z sodą oczyszczoną i solą. Taką mieszaninę można pozostawić wyłożoną w piekarniku nawet na całą noc.

error: Treść zabezpieczona !!