Zamiast klasycznie smażonych sznycli, możesz przygotować zdrowsze, naturalne sznycle.

Naturalny kotlet jest bardziej strawnym odpowiednikiem kawałka mięsa poddanego obróbce termicznej.

Najczęściej jest to udziec wieprzowy, kotlet, polędwica. Oprócz wieprzowiny możemy użyć piersi z kurczaka lub rostbefu.

Jak przygotować naturalny stek

Wielu początkujących popełnia błąd przygotowując naturalny kotlet, przez co kończy się to nieestetyczną i pozbawioną smaku „podeszwą”. Podpowiemy im, jak przygotować soczysty i pyszny naturalny sznycel.
Zgodnie z naszą procedurą każdy może to zrobić.

Wyjmij mięso z lodówki na około godzinę przed przygotowaniem. Mięsa nie myjemy, tylko wycieramy papierowym ręcznikiem. Jeśli nie jest pokrojony, pokroić w poprzek włókna (w poprzek włókien mięśniowych przebiegających przez mięso) plastry o grubości około 1,5-2 cm. Pierś z kurczaka rozetnij na płasko i rozłóż jak motyla.

Przykryj plasterek mięsa folią lub mikrotenem i delikatnie postukaj. Stukamy od środka do krawędzi. Im bardziej będziemy tłuc mięso, tym więcej soków z niego ucieknie i mięso będzie wysuszone. Mikroten zapobiegnie rozpryskiwaniu się soku z mięsa.

Na brzegach natnij mięso w kilku miejscach, aby nie skręcało się, gdy kurczy się na patelni. Plasterki solimy i pieprzymy z obu stron. Miłośnicy bardzo ostrych smaków mogą oprószyć chili przyprawami. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Tłuszczem może być smalec, dobry olej do smażenia, tłuszcz drobiowy lub masło klarowane . Nie dodajemy dużo tłuszczu, plastry nie powinny wypłynąć. Obtocz plastry mięsa w zwykłej mące i strząśnij nadmiar.

Smażymy na ostro plastry z obu stron. Przyklejona do nich mąka powinna zmienić kolor na czerwony.
Wlej trochę wody lub bulionu (lub wina) na plastry na patelni, przykryj i delikatnie gotuj na wolnym ogniu. Jeśli dodaliśmy więcej tłuszczu, przed wlaniem odcedź nadmiar.

Jeśli chcemy dusić plastry na cebuli lub innych warzywach, przygotowujemy je wcześniej: posiekaną cebulę podsmażamy w rondlu na różowo, następnie przesmażone plastry przekładamy z patelni, zalewamy niewielką ilością wody (wywaru, wina) tłuszcz na patelni, ugotować grzankę i dodać do kromek. Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu.

Dusimy do miękkości mięsa, w tym czasie doprawiamy sos według przepisu. Mąka smażona razem z mięsem podczas duszenia zagęszcza, barwi i smakuje sos. Naturalny kotlet wieprzowy Sznycle naturalne podaje się z gotowanym (lub duszonym) ryżem lub różnorodnie przygotowanymi ziemniakami.

Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!