Prosta i szybka w wykonaniu. Oto przepis na najbardziej soczystą szarlotkę, jaką kiedykolwiek jadłam.

Wyśmienita szarlotka przygotowana w ekspresowym tempie. Jest bardzo soczysta i pyszna. Dzięki niesamowitemu składnikowy jakim jest słodki syrop zyskuje ona niezwykła wilgotność i idealnie słodki smak. Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis gdy tylko znajdziesz 10 minut wolnego czasu.

Potrzebujesz:

  • Mąka – 1 szklanka
  • Cukier  – 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Olej roślinny – 1/2 szklanki
  • Jajka – 2 sztuki
  • Jabłka – 2 sztuki
  • Cynamon – 1 łyżeczka
  • Masło do posmarowania formy
  • Forma do pieczenia o średnicy 18 cm

Syrop:

  • Masło – 3 łyżki
  • Cukier  – 2 łyżki stołowe
  • Mleko – 100 ml

Przygotowanie:

Zacznij od suchych składników.

Wymieszaj przesianą mąkę, cukier i proszek do pieczenia.

Dodaj olej roślinny i jajka.

Wymieszaj do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta.

Jabłka obierz i pokrój w kostkę.

Do ciasta dodaj jabłka i cynamon – dobrze wymieszaj.

Nasmaruj formę masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.

Piecz przez 30 minut w 190°C. Przygotuj syrop.

Masło roztop na średnim ogniu, dodaj mleko i cukier.

Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści wciąż mieszając.

Upieczone ciasto nakłuj widelcem lub wykałaczką. Polej je przygotowanym syropem. Odstaw na chwilę. Następnie wyjmij deser z formy i podawaj.

Życzę smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!