Szarlotka z budyniem i białą czekoladą. Mój przepis na wszystkie okazje.

Szarlotka z budyniem i białą czekoladą – proces przygotowania

Jeśli masz ochotę na luksusowy deser jabłkowy, szarlotka z kremem jest właśnie dla Ciebie. Cztery różne warstwy, z których się składa, to naprawdę wyjątkowe połączenie smaków.

Ciasto

  • jajka – 3 szt
  • cukier puder – 75 gr
  • sól – 1 szczypta
  • zwykła mąka – 60 gr
  • skrobia kukurydziana – 30 gr
  • masło – 25 gr

Nadzienie

  • jabłka – 1 kg
  • sok z cytryny – z połowy cytryny
  • cukier – 3 łyżki
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • skrobia kukurydziana – 20 gr
  • sok jabłkowy – 100 ml

Budyń

  • mleko – 500 ml
  • budyń waniliowy w proszku – 1 opakowanie
  • cukier – 40 gr

Bita śmietana i posypka

  • śmietana do ubijania – 250 ml
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • usztywniacz do kremu – 1 opakowanie
  • biała czekolada – 200 gr

Przygotowanie

Oddziel białka i żółtka od jajek. Białka ubić razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. W misce ubij żółtka z cukrem pudrem na gładką masę. Następnie dodać śnieg i wymieszać, już nie ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną ze skrobią kukurydzianą i wymieszać.

Na koniec dodać roztopione masło i ponownie wymieszać. Tortownicę o wymiarach 22×22 cm wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 20 minut.

Wyciśnij sok z połowy cytryny. Jabłka obrać, usunąć rdzeń i pokroić w drobną kostkę. Umieść je na patelni, dodaj sok z cytryny i 3 łyżki cukru. Gotować, aż jabłka puszczą sok, a cukier się rozpuści. Następnie dodaj cynamon, zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aby jabłka zmiękły. Wymieszaj 50 mililitrów soku jabłkowego ze skrobią. Do garnka wlej kolejne 50 mililitrów soku jabłkowego, następnie sok ze skrobią i mieszaj, aż masa zgęstnieje.

Rozłóż jabłka równomiernie na upieczonym ciele w foremce. Wymieszaj opakowanie budyniu waniliowego w odrobinie mleka. Pozostałe mleko wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, dodajemy masę budyniową i gotujemy, ciągle mieszając, aż powstanie gęsty krem. Jeszcze gorące polać jabłkami i równomiernie rozprowadzić. Powierzchnię budyniu przykryć folią, aby nie utworzyła się skorupa, i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Rozłóż jabłka równomiernie na upieczonym ciele w foremce. Wymieszaj opakowanie budyniu waniliowego w odrobinie mleka. Pozostałe mleko wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, dodajemy masę budyniową i gotujemy, ciągle mieszając, aż powstanie gęsty krem. Jeszcze gorące polać jabłkami i równomiernie rozprowadzić. Powierzchnię budyniu przykryć folią, aby nie utworzyła się skorupa, i wstawić do lodówki na 2 godziny.

error: Treść zabezpieczona !!