Zmiksuj składniki, wylej na blachę do pieczenia i gotowe: Szybka, mięciutka szarlotka z jogurtu.

Doskonałe szybkie ciasto z blendera. Wypróbuj, a będziesz zachwycony jego smakiem!

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 soku z cytryny
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masło

Przygotowanie:

Do blendera wrzuć 3 obrane jabłka pokrojone w plasterki (czwarte zostaw do udekorowania ciasta).

Do mieszanki dodaj jajka, jogurt, cukier i mleko. Mieszaj w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji przez około kilka minut.

Do mieszanki dodaj mąkę, proszek do pieczenia (lub sodę oczyszczoną) i sok z cytryny. Wlać do nasmarowanej masłem foremki 20*20 cm. Na wierzch połóż obrane i pokrojone jabłko w plastry oraz pokrojone w kawałki zimne masło i delikatnie posyp cukrem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 minut.

Sprawdź czy ciasto jest gotowe za pomocą testu z  wykałaczką. Życzymy dobrego smaku! 🙂


error: Treść zabezpieczona !!