Najpierw obierz oraz umyj cebulę. Następnie ją pokrój, ale tak, żeby nie rozpadła się na osobne krążki. Włóż pokrojoną cebulę do szklanki oraz zalej ją gorącą, czarną herbatą. Pozostaw napar na około 10-15 minut. Przygotowaną herbatę możesz wypić od razy, gdy poczujesz ból w żołądku lub jelitach.
Cebula posiada tak zwaną kwercetynę, która odpowiada za zwiększenie poziomu przeciwutleniaczy we krwi. Zabezpiecza również przed kaszlem oraz przeziębieniom. Herbata z cebulą jest również skuteczna na nadmierny stres i kontroluje wysokie ciśnienie krwi.
Przepis ten sprawdza się przede wszystkim na dolegliwości żołądkowe. Cebula to źródło inuliny, polisacharydu, który nie jest trawiony przez układ pokarmowy i służy jako błonnik, który jest istotny dla dobrego funkcjonowania jelit. Regularne picie napoju zapobiega przed wzdęciami, zaparciom oraz niestrawnością.