Chwilka roboty, a jakie to pyszne: Poznaj mój przepis na szybkie suszone pomidory w domu.

Fani kuchni włoskiej wiedzą, że suszone na słońcu pomidory nadają potrawie niezapomniany smak. Wydaje się, że to nic skomplikowanego, ale nie można się bez nich obejść. Jak pyszna jest pizza i sałatka, jeśli dodasz tam ten składnik. Nawet zwykła gorąca kanapka z serem i suszonymi pomidorami to już małe kulinarne dzieło sztuki!

Często gospodynie domowe nie chcą gotować suszonych pomidorów w domu , ponieważ zajmuje to dużo czasu i wysiłku. Danie zamorskie wydaje się skomplikowane i wymaga dużego doświadczenia kulinarnego . Ale, jak się okazało, wszystko jest dokładnie odwrotnie. Podpowiem ci, jak gotować suszone pomidory w kuchence mikrofalowej !

Składniki:

  • 500 g pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 100 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Pomidory opłukać i osuszyć. Pokroić owoce na duże ćwiartki.

Pomidory przełożyć na talerz, posypać solą i cukrem, skropić oliwą. Włożyć do mikrofali na 8 minut z maksymalną mocą.

Odcedź powstały płyn do osobnego pojemnika, a następnie mikrofaluj pomidory przez kolejne 7 minut.

Pomidory ostudzić i dopraw suszoną bazylią i czosnkiem w proszku. Sok odsączony z pomidorów wymieszać z pozostałą oliwą z oliwek i polać suszone pomidory.

Do gotowania suszonych pomidorów w domu w kuchence mikrofalowej wskazane jest użycie mięsistych i soczystych owoców. Możesz nawet przygotować się na zimę – produkt jest przechowywany w lodówce nawet przez rok.

Dla eksperymentu smakowego spróbuj przyprawić pomidory włoskimi ziołami, tak jak zaleca wielu włoskich szefów kuchni.


error: Treść zabezpieczona !!