Fit surówka z kapusty z jajkiem i ogórkiem – Przepis który zaskoczy nawet Ciebie.

Fit surówka z kapusty z jajkiem i ogórkiem – sposób przygotowania

Kapusta jest jednym z najzdrowszych warzyw, a w stanie surowym zawiera najwięcej substancji prozdrowotnych. Zafunduj sobie go w pysznej sałatce z ogórkiem i jajkiem, która dostarczy Ci wielu witamin i cennych pierwiastków śladowych, pomoże schudnąć, a ponadto wspaniale smakuje.

Składniki

  • biała kapusta – 300 gr
  • ogórek – 1 szt
  • jajka – 4 szt
  • zielona cebula – 1 pęczek
  • koperek – 1 pęczek
  • sól – do smaku
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • jogurt grecki – 4 łyżki
  • pełnotłusta musztarda – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Kapustę pokroić w cienkie paski ostrym nożem (świetnie sprawdzi się też zwykła obieraczka do ziemniaków). Odetnij oba końce ogórka i pokrój go w krótkie frytki. Wlej oba rodzaje warzyw do dużej salaterki.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek. Rozbij każde jajko, wyjmij żółtka do miski i pokrój białka w paski, aby dodać je do miski z warzywami.

Pokrój pęczek zielonej dymki w małe krążki, dodaj je do salaterki i na koniec wrzuć drobno posiekany pęczek koperku. Nie pomijaj tego z przepisu ani nie zastępuj innym ziołem, ponieważ koperek zawiera substancje, które aktywnie wspomagają odchudzanie.

Dodaj trochę soli do żółtek, które odłożyłeś do następnej miski i rozgnieć je widelcem. Dodaj trzy łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, cztery łyżeczki jogurtu i jedną łyżeczkę musztardy i wszystko dobrze wymieszaj.

Warzywa w salaterce polać przygotowanym sosem żółtkowym i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Sałatkę rozłożyć na talerze i podawać od razu samodzielnie lub jako dodatek do pieczonego lub grillowanego mięsa.

Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!