Fit surówka z kapusty z jajkiem i ogórkiem – Przepis który zaskoczy nawet Ciebie.
Kapusta jest jednym z najzdrowszych warzyw, a w stanie surowym zawiera najwięcej substancji prozdrowotnych. Zafunduj sobie go w pysznej sałatce z ogórkiem i jajkiem, która dostarczy Ci wielu witamin i cennych pierwiastków śladowych, pomoże schudnąć, a ponadto wspaniale smakuje.
Kapustę pokroić w cienkie paski ostrym nożem (świetnie sprawdzi się też zwykła obieraczka do ziemniaków). Odetnij oba końce ogórka i pokrój go w krótkie frytki. Wlej oba rodzaje warzyw do dużej salaterki.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek. Rozbij każde jajko, wyjmij żółtka do miski i pokrój białka w paski, aby dodać je do miski z warzywami.
Pokrój pęczek zielonej dymki w małe krążki, dodaj je do salaterki i na koniec wrzuć drobno posiekany pęczek koperku. Nie pomijaj tego z przepisu ani nie zastępuj innym ziołem, ponieważ koperek zawiera substancje, które aktywnie wspomagają odchudzanie.
Dodaj trochę soli do żółtek, które odłożyłeś do następnej miski i rozgnieć je widelcem. Dodaj trzy łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, cztery łyżeczki jogurtu i jedną łyżeczkę musztardy i wszystko dobrze wymieszaj.
Warzywa w salaterce polać przygotowanym sosem żółtkowym i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Sałatkę rozłożyć na talerze i podawać od razu samodzielnie lub jako dodatek do pieczonego lub grillowanego mięsa.