Nigdy bym nie uwierzyła, że ​​surowe buraczki mogą tak fantastycznie smakować: 5-minutowa sałatka, która jest mega zdrowa i wyjątkowo smaczna.

Ta sałatka jest nie tylko bardzo smaczna, ale także wyjątkowo zdrowa.

Co ciekawe, smakuje nawet tym, którzy nie przepadają za buraczkami. Przyznam, że nigdy nie myślałam, że surowe mogą tak dobrze smakować.

Sałatkę robię jako dodatek do mięs lub jako smaczny i zdrowy obiad np. z pełnoziarnistym pieczywem.Baza sałatki to tylko 3 składniki, a w czasach wirusów i grypy to także doskonały sposób na pokonanie sideł pogody i poprawę odporności.

Efekty zdrowotne surowych buraków:

  • Wspiera organizm
  • Wzmacnia serce i naczynia krwionośne
  • Obniża wysoki poziom cholesterolu i ciśnienie krwi
  • Chroni organizm i komórki przed wolnymi rodnikami
  • Wzmacnia włosy i paznokcie
  • Wspomaga pracę wątroby
  • Działa odkwaszająco na organizm
  • Działa moczopędnie, wspomaga nerki
  • Poprawia opróżnianie
  • Wspomaga tworzenie krwi
  • Poprawia wytrzymałość skóry i kości
  • Łagodzi bóle menstruacyjne
  • Pomaga zmęczonym oczom i poprawia widzenie
  • Pomaga w walce z alergiami i grzybicą
  • Zwalcza zmęczenie, nawet chroniczne
  • Korzystnie wpływa na włosy, paznokcie i skórę . Zapobiega powstawaniu zmarszczek i nadaje skórze elastyczność.
  • Działanie przeciwbólowe  – działa przeciwbólowo,
  • Zawiera zestaw unikalnych pierwiastków śladowych , których nie można znaleźć nigdzie indziej w tej kombinacji.
  • Bogaty w jod  – ważny w leczeniu chorób tarczycy.

Oprócz wspomnianych faktów, burak jest bogaty w witaminy C i E, zawiera żelazo, magnez, cynk i  potas. Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego burak jest doskonały dla kobiet w ciąży – jego skład korzystnie wpływa na prawidłowy rozwój płodu.

Składniki:

  • Surowy burak
  • Marchewka
  • Jabłka
  • Ilość składników w stosunku 1:1:1.

Do smaku:

  • Cytryna, miód, trochę oliwy z oliwek i garść orzechów.

Przygotowanie:

Oczyszczone buraki, marchewkę i jabłka bez nasion zetrzeć na tarce, od razu skropić sokiem z cytryny i olejem, wymieszać. Skropić miodem i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. To chrupiąca, dobra i zdrowa przekąska – zdecydowanie polecam spróbować.

Więcej przepisów z surowego buraka

Zdrowa pasta z buraków

Składniki:

  • 1 mały burak
  • 100 g tartego sera
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól, mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Surowe buraki ścieramy, dodajemy tarty ser, rozgnieciony czosnek, sól, pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Podawane z pełnoziarnistym pieczywem.

Niegotowany syrop z buraków

Potrzebujemy (dostosuj dawkę w zależności od tego, ile masz buraków):

  • 3 kg obranych buraków
  • 4 cytryny (jeśli nie masz ekologicznych cytryn, warto je umyć wodą z octem, skórka też wchodzi w przepis)
  • 3 litry przegotowanej wody – schłodzone
  • 3 – 5 opakowań kwasku cytrynowego (ja użyłam 3, ale w oryginalnym przepisie jest ich maksymalnie 5, to też zależy od ilości użytego cukru)
  • 2,5 kg cukru pudru (w oryginale jest do 4 kg cukru, ale wydawało mi się to za dużo)
  • 1 paczka konserwantu
  • 1/2 butelki aromatu waniliowego

Przygotowanie:

Dobrze umyj cytryny, pokrój buraki i wszystko razem zmiel. Masę przełożyć do garnka i dobrze wymieszać – odstawić na 24 godziny i mieszać.

Następnie dobrze odcedź i wymieszaj sok z cukrem, kwaskiem cytrynowym, konserwantem i esencją. Teraz musisz mieszać, aż cukier się rozpuści. Następnie przelej do wysterylizowanych butelek i przechowuj w chłodnym miejscu. Dodajemy go do letniej herbaty, lemoniady, świetnie nadaje się również do ciast – nadaje piękny kolor.

Nie zapominaj, że buraki to naprawdę potężne jedzenie i mogą obniżyć ciśnienie krwi. Osoby cierpiące na niskie ciśnienie krwi muszą stosować go ostrożnie. Zdecydowanie nie przesadzaj z tym super lekiem, najlepiej w małych dawkach.

Buraczki po koreańsku

Składniki:

  • 600 g surowych buraków
  • 4 ząbki czosnku
  • 80 g oleju roślinnego

Marynata:

  • 3 łyżki octu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Czosnek drobno posiekać, umyte i obrane buraki zetrzeć na tarce. W celu przygotowania marynaty wymieszać wszystkie składniki. Dodaj buraki i czosnek do miski wraz z marynatą i wymieszaj. Doprowadzić olej do wrzenia i wlać do buraków, wymieszać i odstawić sałatkę na co najmniej 3 godziny.

Sałatka na odchudzanie i oczyszczanie jelit

Składniki:

  • ¼ główki kapusty
  • 550 g buraków
  • 400 gramów marchwi
  • 1 jabłko – opcjonalnie
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki startego chrzanu

Przygotowanie:

Oczyść warzywa i zetrzyj wszystko tak drobno, jak to możliwe. Możemy również dodać starte jabłko. Na koniec polać mieszanką soku z cytryny i chrzanu – dressing można dostosować do własnych upodobań. Zajadałam się nim przez kilka dni zamiast klasycznych dodatków, a ponieważ mi smakował, jadłam go też tu i ówdzie z pieczywem pełnoziarnistym na obiad.

U mnie to naprawdę zadziałało iw jakieś 3 tygodnie (a nie jadłam tego codziennie) schudłam 4kg i jeszcze nie wróciły. Jeśli chcesz zrzucić trochę więcej kilogramów, a przede wszystkim szybko oczyścić jelita, wypróbuj ten napój: Podgrzej  ½ szklanki wody w garnku, dodaj ½ łyżeczki soli himalajskiej  i dobrze wymieszaj.

Następnie dodaj  1 łyżeczkę soku z berberysu, 2 łyżki soku z cytryny i ½ soku jabłkowego. Wymieszaj i natychmiast wypij. Napój ten lepiej pić będąc w domu – ma naprawdę szybkie działanie oczyszczające.

error: Treść zabezpieczona !!